Soikku ja Roni Back äänestävät nyt, mutta aina niin ei ole ollut – "En äänestänyt viimeksi, koska kaikki oli mun mielestä Suomessa ihan hyvin"

Tubettajat Soikku ja Roni Back valitsivat eduskuntavaaliehdokkaansa vaalikoneen, kaverikeskustelujen ja ehdokkaan somepresenssin perusteella.

eduskuntavaalit
Soikku ja Roni Back kannustavat nuoria äänestämään eduskuntavaaleissa
Soikku ja Roni Back kannustavat nuoria äänestämään eduskuntavaaleissa

Suomen tunnetuimpiin tubettajiin kuuluvat Soikku ja Roni Back haluavat esimerkillään kannustaa nuoria äänestämään eduskuntavaaleissa.

Soikku eli Sonja Hämäläinen, 27, kertoo havahtuneensa äänestämisen tärkeyteen vasta viime vuosina.

Molemmat vakuuttavat, ettei yksikään puolue ole ollut ohjaamassa heitä asiassa, vaan päätös on henkilökohtaisen harkinnan tulos.

Soikku on myös avoimesti kertonut kanavallaan, ketä hän äänestää, ja miksi.

– Minulla on paljon nuoria seuraajia. Haluan, että arvot, jotka itse koen hyväksi, nähdään myös sellaisina, Hämäläinen sanoo.

Lue myös: Tutustu ehdokkaisiin Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Roni eli Roni Bäck, 25, kertoo, että paineet äänestämiseen ovat kasvaneet sosiaalisessa mediassa, ja muutos näkyi jo viime vuonna presidentinvaalissa.

Hän on huomannut, että ehdokkaat ovat alkaneet ottaa oppia tubettajista omaan esiintymiseensä. Samaan hengenvetoon hän ihmettelee, miksi ehdokkaiden some-kanavat aukaistaan vasta vaalien alla, ja pian ne menevät taas kiinni.

– Kanavien pitäisi olla auki koko ajan, Bäck sanoo.

Katso videolta Soikun ja Roni Backin haastattelu tulevista eduskuntavaaleista. Toimittajana on Jonni Aromaa.

Lue Ylen parhaat vaalijutut