Ylen vaaliasiantuntija: Erilainen vaalikamppailu näkyy äänestysinnossa – "Enää ei jankata, mistä leikataan"

Ennakkoäänestyksen suosion kasvussa näkyy myös se, että oppositiopuolueiden kannatus on noussut, arvioi Sami Borg.

äänestysaktiivisuus
Ennakkoäänestysjono kauppakeskus Redissä.
Useat ihmiset jonottivat antamaan äänensä Redin ostoskeskuksessa ennakkoäänestyksen viimeisenä päivänä.Miikka Kaskinen / Yle

Ylen vaaliasiantuntija Sami Borg arvioi vaalikamppailun aikaisemmista poikkeavien teemojen kasvattaneen äänestysaktiivisuutta. Eilen päättynyt ennakkoäänestys oli vilkkaampaa kuin missään aikaisemmissa eduskuntavaaleissa. Äänensä kävi antamassa yli 1,5 miljoonaa suomalaista, mikä on 36,1 prosenttia kaikista äänioikeutetuista.

Borg arvioi, että vaalikamppailussa on noussut aikaisemmista poikkeavia teemoja ja perinteiset talous- ja työllisyyskysymykset ovat jääneet taka-alalle.

– Tähän asti on ollut aika vähän edellisistä vaaleista tuttua jankkaamista siitä, mistä leikataaan ja kuinka paljon. Se ei kauheasti kiinnosta monia niitä, jotka epäröivät äänestämistä, sanoo Borg Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Oppositiopuolueiden kannatusnousu näkyy äänestysinnossa

Borgin mukaan äänestysaktiivisuuden kasvussa näkyy myös se, että oppositiopuolueiden kannatus on noussut. Äänestäjien aktivoituminen saattaa suosia erityisesti perussuomalaisia, demareita ja vihreitä, hän arvioi.

Eniten ennakkoäänestysaktiivisuus kasvoi Satakunnassa, jossa nousua oli lähes 6 prosenttiyksikköä edellisistä vaaleista. Borgin mukaan nousussa näkyy oppositiopuolueiden perinteisesti vahva kannatus. Viime eduskuntavaalien ääniharavia olivat SDP:n Kristiina Salonen ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari.

Pirkanmaalla äänestysaktiivisuus kasvoi 5,5 prosenttiyksikköä, mitä Borgin mukaan selittää mm. tiukka vaalikamppailu puolueiden välillä, ja SDP:n perinteisesti vahva asema.

Helsingissä äänestysaktiivisuus kasvoi 4,4 prosenttiyksikköä. Borgin mukaan äänestäjien aktivoitumista Helsingissä selittää mm. perussuomalaisten Jussi Halla-ahon ehdokkuus sekä vaalikamppailussa paljon esillä olleet, vihreille tärkeät ilmastoteemat.

Ennakkoäänestyksen suosiosta ei vielä voi vetää johtopäätöstä, että äänestysaktiivisuus vaaleissa kasvaisi. Sami Borg näkee kuitenkin, että ennakkoäänten määrä saattaa ennakoida äänestysaktiivisuuden nousua parilla kolmella prosenttiyksiköllä.