RKP:n historiallinen vaalivoitto toi Anna-Maja Henrikssonille muhkean äänisaaliin – puoluejohtaja kiri koko maan äänissä kahdeksanneksi

Vaasan sairaalan puolustustaistelu nosti Henrikssonin äänimäärää reippaasti edellisvaaleista. Hän sai koko vaalipiirin suurimman äänipotin.

eduskuntavaalit
Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson Derrick Frilund / Yle

Ruotsalaisen kansanpuolueen historiallinen vaalivoitto ja oma muhkea äänisaalis toivat RKP:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Anna-Maja Henrikssonin omin sanoin kuvailtuna tuplapotin.

Hän nousi koko Vaasan vaalipiirin ääniharavaksi selvällä erolla.

– Tämän parempaa palkintoa ei poliitikkona voi saada! Se on tuplapotti.

RKP kiri ohi keskustan vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi. Henriksson muistelee, että näin olisi käynyt viimeksi lähes 30 vuotta sitten.

– Viimeksi näin hyvään tulokseen on ylletty vuonna 1991. Tämä on enemmän kuin osasin odottaa. Omasta äänisaalista olen todella nöyrä.

Henriksson sai koko maassa kahdeksanneksi eniten ääniä eli 14 476 ääntä.

– Huikea tulos, se lämmittää sydäntä. Tuntuu siltä, että kova työ oppositiosta käsin on saanut vastakaikua.

Henriksson myöntää, että Vaasan sairaalan puolustustaistelusta oli varmasti hyötyä puolueelle.

– Se on varmasti osasyy.

Hallituspaikka haaveissa

Ruotsalainen kansanpuolue on pohjalaisrannikon mahtipuolue, mutta viime vaaleissa puolue putosi Sipilän hallituksesta. Se oli kova isku 40 vuotta hallituksessa istuneelle puolueelle.

– Lähden siitä, että hallitustunnustelija antaa samat kysymykset kaikille puolueille. Tämän vaalituloksen perusteella tarvitaan hallituspohja, jossa on useampi puolue. Kaksi tai kolme suurempaa ei riitä, kun keskusta teki huonon tuloksen. Me olemme valmiita neuvotteluihin.

Anna-Maja Henriksson istui oikeusministerinä Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin hallituksissa vuosina 2011–2015. RKP:n johtoon Henriksson valittiin vuonna 2016.

Koko maan tuloksessa RKP:n kannatus laski 0,4 prosenttiyksikköä, mutta kansanedustajien määrä pysyi samana eli yhdeksässä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.