Kainuussa huolehditaan vain suosituimmista luontokohteista – Hiidenporttia kunnostetaan 50 000 eurolla

Metsähallitus nostaa kätensä ylös Kainuun ränsistyvistä retkeilykohteista.

Sotkamo
Ilmakuva Hossan kansallispuistosta.
Hossan kansallispuiston kunnostustyöt jatkuvat vielä pari vuotta. Yle

Kainuussa on useita 1990-luvulla rakennettuja retkeilypaikkoja, jotka ovat tulleet elinkaarensa päähän. Tällainen on esimerkiksi Hyrynsalmen Vuorilampi. Pienten luontoreittien kävijämäärät ovat myös pieniä.

– Toki keskustelua käydään ja yritetään löytää paikoille ylläpitäjiä, muotoilee Metsähallituksen puistonjohtaja Sari Alatossava.

Viime vuosina Kainuun retkeilykohteita on kunnostettu suurilla summilla. Resurssit suuntautuvat kuitenkin vain suosituimmille paikoille.

Ympäristöministeriö on huomioinut kunnostusrahoituksessa esimerkiksi Sotkamon Hiidenportin kansallispuiston. Hiidenportin portaita ja siltoja korjataan ensi vuonna 50 000 eurolla.

– Vähemmän käytyjen kohteiden osalta kunnostuksessa joudutaan nostamaan kädet ylös, Alatossava toteaa.

Myös Hossan kansallispuisto pääsi perustamisvuotenaan 2017 nauttimaan ympäristöministeriön myöntämästä 2,5 miljonan euron potista, jolla kunnostettiin koko aluetta ja sen rakennuksia.

– Summalla tehtiin entisestä retkeilyalueesta kansallispuisto. Rahalla uusittiin muun muassa taukopaikkoja, rakennettiin Julmaölkyn riippusilta ja uusittiin Värikallion katselulava, sanoo puistonjohtaja Sari Alatossava.

Perustamisrahan myötä Hossan kansallispuisto on Alatossavan mukaan hyvässä kunnossa, mutta alueen kunnostustyöt jatkuvat ainakin vuoteen 2021 saakka.

– Hossaan on tänä vuonna myönnetty 100 000 euroa esteettömien palveluiden parantamiseen, joka ohjataan muun muassa laitureiden ja taukopaikkojen kunnostukseen, Alatossava kertoo.

Lue lisää:

15-vuotias tyttö kaapattiin Sotkamon metsiin, jossa hiisi piilottelee kirkonkelloilta

Retkeilijät kuluttivat Hossaan yli 7 miljoonaa euroa kansallispuiston avajaisvuonna