Suomi on jäämässä yhä kauemmaksi YK-tavoitteesta – kehitysavun määrä laski viime vuonna

Yhtenä syynä on se, että pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin liittyvät kulut Suomessa laskivat.

kehitysyhteistyö
Lapset istuvat ruokasäkkien vieressä Kabulissa.
Afganistanilaiset saivat avustustarvikkeita talven varalle YK:n alaiselta Maailman ruokaohjelmalta Kabulissa tammikuussa.Hedaya Tullah Amid / EPA

Suomi käytti viime vuonna vähemmän rahaa kehitysyhteistyöhön kuin sitä edeltävänä vuonna. Ulkoministeriön mukaan laskua oli 14,6 prosenttia.

Kehitysyhteistyön tavoitteena on parantaa elinoloja köyhissä ja kehittyvissä maissa. Suomi keskittää tällä hetkellä kehitysapunsa (siirryt toiseen palveluun) naisten ja tyttöjen oikeuksiin, kehitysmaiden talouksien kehittymiseen, toimiviin yhteiskuntiin ja kestäviin luonnonvaroihin.

Viime vuonna Suomi maksoi kehitysyhteistyötä 833 miljoonalla eurolla, mikä tekee meistä yhdeksänneksi suurimman rahoittajan EU:ssa.

Suomi jää edelleen YK:n ja EU:n tavoitteesta, joka asettaa kehitysyhteistyöhön käytettävät varat 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Suomen tukisumma vastasi viime vuonna 0,36 prosenttia maan bruttokansantuotteesta, kun vuonna 2017 luku oli 0,43 prosenttia.

Suomi on sitoutunut nostamaan kehitysyhteistyömaksatuksia kansainväliseen tavoitteeseen. Lisää kehitysyhteistyötilastoja löytyy kehitysjärjestöjen katto-organisaation Fingon sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Kartta Suomen kehitysapukohteista.
Suomen kahdenvälisen kehitysyhteistyön kumppanimaat.Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvallat on suurin kehitysavun antaja

Ulkoministeriön mukaan vuoden 2018 tukisumman laskun taustalla on kolme syytä:

1) Pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin liittyvät kulut (48 milj. euroa) laskivat edellisvuodesta 20 miljoonaa euroa. Suomi on laskenut nämä menot osaksi kehitysyhteistyötä.

2) Suomen osuus EU:n kehitysyhteistyöbudjetista (136 milj. euroa) laski edellisvuodesta 26 miljoonalla eurolla.

3) Kehityspoliittisten finanssisijoitusten toteuma laski edellisvuodesta 68 miljoonaa euroa.

Laskua kehitysyhteistyöhän käytetyissä varoissa oli myös muissa maissa: Kansainvälisesti kehitysyhteistyöhön käytettiin vuonna 2018 reaalisesti 2,7 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017. Suurimmat rahoittajat olivat Yhdysvallat, Saksa, Britannia, Japani ja Ranska.

Lue lisää:

Ilmastonmuutos, koulutuksen ja työn puute – näihin asioihin kehitysavun pitäisi nyt puuttua, sanovat kansalaisjärjestöt

Suomi on tukenut syklonin runtelemaa Mosambikia vuosikymmeniä, mutta säähavaintojärjestelmän kehitystyö loppui leikkausten takia

Petoksia ebolan varjolla, panttivankitilanne Angolassa – Yle selvitti: Näin suomalaisia kehitysapurahoja on joutunut vääriin käsiin