Hyppää sisältöön

Puutarhayrittäjät valmistautuvat äitienpäivään tuhansin kukkasin – oikeassa lämpötilassa niistä kasvaa tuuheita ja kestäviä

Äitienpäivän varalle kasvatetaan niin ruusuja kuin kylmää kestäviä orvokkejakin.

Puutarhayrittäjä Esa Vanhatalo pitää orvokkeja juuri sopivassa lämpötilassa. Kuva: Kyösti Vaara / Yle

Keminmaalaiset Leila ja Esa Vanhatalo valmistautuvat äitienpäivään tuhansin kukkasin. Kokemusta puutarhayrittäjillä on jo lähes 40 vuotta. He tietävät, miten kukkaset saadaan ojennettua äideille parhaassa loistossaan. Osaamisen lisäksi onnistuminen vaatii työtä ja huolenpitoa.

– Äitienpäiväruusujen nupuissa pitäisi olla kolme viikkoa ennen äitienpäivää pikkuisen väriä. Silloin ne ovat äitienpäivinä parhaassa kukinnossa, sanoo Esa Vanhatalo.

Ruusu ei vielä kiirastorstaina ole ehtinyt kukkia. Oikea aika on pääsiäisen jälkeen. Kuva: Kyösti Vaara / Yle

Usein puhutaan äitienpäiväruusuista, mutta myös orvokki on äitienpäiväkukka. Orvokit kestävät kylmää, joten niitä viedään myös haudoille.

Esa Vanhatalo seuraa tarkasti kasvihuoneen lämpötilaa. Orvokit ovat yöllä alle kymmenen asteen lämpötilassa; näin niistä tulee tuuheampia ja kestävämpiä.

Lähipuutarhoille on tarvetta

Puutarha-ala on muuttunut viime vuosikymmeninä huimasti. Maanlaajuisia kukkapuutarhoja ei enää juuri ole. Esimerkiksi Lapin alueella oli viime vuonna enää 13 kesäkukkia kasvattavaa kauppapuutarhaa, kun vielä viisi vuotta sitten niitä oli 19.

Lapin puutarhayrittäjät uskovat kesäkukkien tekevän kauppansa tänäkin keväänä. Kuva: Yle / Kyösti Vaara

Vanhatalot toimittavat kukat lähialueelleen, kuten monet muutkin puutarhat eri puolilla Suomea.

– Kyllä lähipuutarhalla on kysyntää, mutta näissä on työ vähän raskaampaa. Jos tässä vähän laajennettaisiin, niin tulisi ruukutus ja kastelu helpommaksi, kun olisi isommat pinta-alat. Isot puutarhat ovat automatisoineet työvaiheita, Esa Vanhatalo sanoo.

Lapissa viljellään vähän kasvihuonevihanneksia

Kotimaiset puutarhat tuottavat nykyään kolme neljäsosaa suomalaisten syömistä vihanneksista, mikä on pohjoiselle maalle merkittävä määrä. Vihanneksia viljellään Suomen kasvihuoneilla enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Lapissa kasvihuonevihanneksia viljellään vain kolmessa yrityksessä, yhteensä noin puolen hehtaarin alalla.

Vanhatalon puutarha Keminmaan Länsikoskella. Kuva: Kyösti Vaara / Yle

Vanhatalon puutarhalla avomaaviljely jatkaa kautta kohti syksyä. Päätuotteita on kolme: nauris, harson alla kasvatettava varhaisperuna ja parsakaali. Ne tuovat vakautta muutaman viikon hektiseen kukkasesonkiin.

– Sillä tavalla saa tuotantoa pidemmälle ajalle. Lähiruokabuumi on lähtenyt aika hyvin nousuun. Olemme saaneet niitä kauppoihinkin myytyä oikein mukavasti ja meillä on tyytyväisiä asiakkaita myös sillä puolen.

Kommentointi sulkeutuu 20.4. kello 22.

.
.