1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskuntavaalit

Faktantarkistuksen haaviin jäi 36 kiistanalaista väitettä – ympäristökysymykset kuohuttivat eniten

Yle seurasi poliitikkojen vaaliväitteitä kolmen viikon ajan. Tässä kiinnostavimpia paloja.

Yle tarkisti yhteensä 36 puolueiden puheenjohtajien ja muiden poliitikkojen lausumaa väitettä. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Malttaako poliitikko pysyä totuudessa, kun kamppailu vaalikentillä kuumenee? Yle seurasi kolmen viikon ajan poliitikkojen puheita, ja tarkasti niissä esitettyjä väitteitä.

Faktantarkistustiimi kuunteli eduskuntavaaliehdokkaiden puheita Ylen ja muun median vaalitenteissä, luki läpi lehtihaastatteluja ja seurasi heidän sometilejään ja vaalimainoksiaan.

Lisäksi väitteiden keruuseen pyydettiin apua yleisöltä. Ylen lukijat antoivat yli 250 vinkkiä poliitikkojen väitteistä, joita olisi syytä tarkistaa.

Lopullisiin artikkeleihin tarkastettuja väitteitä päätyi 36. Väitteiden esittäjiä kertyi kymmenestä puolueesta sekä Liike Nytistä, joka ei ole puolue, mutta on asettanut ehdokkaita eduskuntavaaleihin.

Tarkastukseen valittuihin väitteisiin vaikutti muun muassa se, kuinka olennaisiksi väitteet katsottiin ja kuinka suurelle yleisölle ne esitettiin. Tarkistukseen pyrittiin ottamaan myös ne väitteet, joita yleisö useimmin pyysi tarkistettavaksi.

Yleisöä kuohuttivat erityisesti ympäristöön ja ilmastoon liittyvät kysymykset, sillä niihin liittyviä väitteitä pyydettiin tarkistettavaksi selkeästi eniten.

Mitä hankkeesta sitten jäi käteen? Tässä yhteenveto faktantarkistusjutuista.

Suomalaista lihaa väitettiin ilmastoteoksi, autokannan ikää liioiteltiin

Ensimmäisellä viikolla tutkittiin erityisesti yleisön tarkistajille vinkkaamia väitteitä.

Eniten yleisöä kuohuttivat väitteet, joita useat puheenjohtajat laukoivat suomalaisen lihan ympäristöystävällisyydestä. Ylen suuressa vaalikeskustelussa 14.3. vertailtiin suomalaisen lihan tuottamia päästöjä esimerkiksi brasilialaiseen banaaniin tai pitkien matkojen takaa maahantuotuun riisiin.

Käytännössä kaikki väitteet olivat väärin tai vähintään epätarkkoja. Lihantuotannon päästöt ovat niin suuret, ettei puhe suomalaisesta lihasta ilmastotekona kestä kriittistä tarkastelua.

Toinen tarkistettavaksi pyydetty kokonaisuus liittyi autoiluun. Väitteitä tutkittaessa huomattiin, ettei esimerkiksi Sampo Terhon (sin.) värikäs vertaus Suomesta autokannaltaan Euroopan Kuubana ole todellisuudessa osuva.

Lue kaikki tarkistetut 14 väitettä täältä!

Puolueiden puheenjohtajat kokoontuivat Ylen vaalitenttiin 14. maaliskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Demarit ylensi itsensä nuorten suosikiksi, “kestävät hakkuut” aiheuttivat hämmennystä

Toisella viikolla tarkistetuissa väitteissä korostuivat puoluejohtajien yksilötentit.

Faktantarkistajien huomion kiinnittivät poliitikkojen puheet Suomen metsien “kestävästä hakkuutasosta”. Puolueiden arviot aiheesta vaihtelivat suuresti, ja myös yleisö pyysi tarkistajia etsimään selvyyttä asiaan. Tarkempaan tutkintaan otettiin keskustan ja SDP:n hakkuupuheet.

Hakkuut paljastuivat aiheeksi, josta totuutta oli vaikea selvittää: puoluejohtajat asettelivat sanansa tarkoin ja ristiriitaisiltakin kuulostavat väitteet olivat perusteltavissa.

Sopivien faktojen valikointi toistui tarkistetuissa väitteissä usein. Poliitikot eivät niinkään temmanneet väitteitään tuulesta, kuin rajasivat näkökulmansa itselleen sopivasti.

Tämä tapahtui myös, kun SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi Ylen tentissä tutkimuksesta, jonka mukaan demarit on nuorison parissa suosituin puolue.

Rinne siteerasi todellista tutkimusta, mutta tavalla johon sitä ei ollut tarkoitettu. Tässä kohtaa siteerattu tulos oli valittu niin tarkoin, että faktantarkistajien tuomiokin kallistui tulkinnanvaraisesta enimmäkseen väärän puolelle.

Lue kaikki tarkistetut 15 väitettä täältä!

Ylen ilmastotentissä puolueita edustivat puheenjohtajien sijaan muut eduskuntavaaliehdokkaat. Kuva: Laura Railamaa / Yle

Turpeen työllisyysvaikutukset täysin hakoteillä, Sipilän lupaus tarjota kotiaan turvapaikanhakijoille palasi keskusteluun

Kolmannelle viikolle osuivat muun muassa Ylen ja Kalevan Puolen Suomen vaalitentti, MTV:n pääministeritentti ja Ylen ilmastotentti.

Ilmastotentissä kulmia kohotutti muun muassa perussuomalaisten Matti Putkosen väite, että turve työllistää Suomessa noin 200 000 ihmistä.

Väite oli selkeästi väärä, sillä turvetoimiala itse arvioi työllistettyjen määräksi noin 4 200 henkeä.

Puolen Suomen vaalitentti taas toi useita yleisövinkkejä, joissa pyydettiin tarkistusta sille, kenelle Juha Sipilä lopulta tarjosi Kempeleen kotiaan vuonna 2015. Vaalitentissä Sipilä puhui vain tietystä turvapaikanhakijaperheestä, jonka majoittamista hän harkitsi. 2015 hän puhui kuitenkin turvapaikanhakijoiden majoittamisesta yleisesti.

Lue kaikki kolmannella viikolla tarkistetut seitsemän väitettä täältä!

Lisää aiheesta:

Etsitkö yhä ehdokasta? Tee Ylen vaalikone (siirryt toiseen palveluun)

Ylen tärkeimmät vaalijutut koottuna