1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhustenhoito

Kohuotsikot vanhusten huonosta hoidosta herättivät päättäjät: vanhuspalveluiden uudistaminen nytkähti nyt eteenpäin

Riittävä hoitajamitoitus on yksi niistä asioista, joita ministeriön asettama työryhmä pohtii tämän vuoden aikana.

Kuva: AOP

Vanhusten palveluiden uudistaminen otti tänään askeleen eteenpäin, kun sosiaali- ja terveysministeriö asetti työryhmän (siirryt toiseen palveluun) valmistelemaan vanhuspalvelulain täysremonttia.

Uudistuksen taustalla ovat julkisuudessa esillä olleet toistuvat puutteet ja laiminlyönnit vanhusten hoidossa, minkä epäillään pahimmillaan johtaneen vanhusten ennenaikaiseen kuolemaan. Kohun keskellä ovat erityisesti olleet yksityiset hoivayhtiöt Esperi Care ja Attendo.

Työryhmän on nyt määrä arvioida, mitä laatusuosituksia tulisi kirjata lakiin. Lisäksi tarkastelun alle joutuvat ainakin henkilöstöasiat ja hoitajamitoitus, hoidon laadun varmistaminen, valvontaan liittyvä sääntely, ja palvelutarpeen arviointi. Asialistalla on myös vanhuspalvelulain ja sosiaalihuoltolain yhteensovittaminen ja päällekkäisyyksien poistaminen.

Hyvinvoinnin ja terveyden ministeriryhmä ilmoitti helmikuussa aloittavansa vanhuspalvelulain uudistamisen hoitoskandaalin takia. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi silloin, että hoitajamitoitus on yksi työryhmän käsittelemistä aiheista.

Nykyinen vanhuspalvelulaki tuli voimaan vuonna 2013. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sen jälkeen Suomen väestö on ikääntynyt. Samalla pitkäaikaista laitoshoitoa on korvattu tehostetulla palveluasumisella.

Työryhmän jäsenet ovat ministeriöistä sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöistä. Työryhmän on määrä toimia vuoden loppuun asti.

Lue lisää:

Vanhuspalvelulain uudistamista kiirehditään – työn tarkoitus käynnistyä vielä tällä hallituskaudella

Kansan Uutiset: Ensin hallitus leikkasi vanhushoivasta – nyt kiirehtii vanhuspalvelulain remonttia (siirryt toiseen palveluun)

Yksityisissä vanhusten hoivakodeissa ympäri maata on käynnistymässä laaja tarkastuskierros – ilmoituksia epäkohdista on tullut valvoville viranomaisille tulvimalla