Taistelut lähestyvät Tripolin keskustaa – YK:n rauhankokous haudattiin

Eurooppaan pyrkineet siirtolaiset ovat joutuneet sodan jalkoihin.

Libya
Hallitukselle uskollisen GNA-ryhmän sotilaita tulittamassa Khalifa Haftarin joukkoja Tripolin esikaupunkialueella.
Hallitukselle uskollisen GNA-ryhmän sotilaita tulittamassa Khalifa Haftarin joukkoja Tripolin esikaupunkialueella.Mahmud Turkia / AFP

Libyan hallituksen joukot ovat entistä ahtaammalla pääkaupungin Tripolin laidalla käydyissä taisteluissa.

Entisen armeijan kenraalin Khalifa Haftarin johtama niinsanottu Libyan kansallinen armeija on tunkeutunut jo noin 11 kilometrin päähän kaupungin keskustasta.

Taisteluiden ääni kuuluu keskustaan, kertoo paikalla oleva uutistoimisto Reutersin toimittaja. Tuhansia siviilejä on joutunut lähtemään kodeistaan.

Hallituksen joukot yrittävät pitää asemansa tukkimalla keskustan suuntaan johtavat kadut metallikonteilla. Molemmat osapuolet tekevät ilmaiskuja toistensa asemiin.

Siirtolaiset sodan jaloissa

Libyassa on tuhansittain Afrikasta ja Lähi-idästä tulleita ihmisiä, jotka ovat pyrkineet siirtolaisiksi Eurooppaan. Heitä Libyan viranomaiset ovat EU:n kanssa tehdyn sopimuksen myötä pyrkineet ottamaan kiinni ja sijoittamaan kokoamiskeskuksiin.

YK:n pakolaistoimisto UNHCR kertoo, että se on joutunut siirtämään 150 ihmistä pois sodan uhkaamasta kokoamiskeskuksesta Etelä-Tripolissa. Heidät siirrettiin turvallisempaan paikkaan.

Eräs libyalainen virkamies kertoo, että toiset 150 siirtolaista on päästetty pois kokoamiskeskuksesta, koska heidän turvallisuuttaan ei voitu taata.

Rauhankokous jää pitämättä

Libyaan on YK:n johdolla pyritty järjestämään kaikkien poliittisten ryhmittymien yhteistä kokousta, jonka tavoitteena olisi ollut parlamentti- ja presidentinvaalien järjestäminen.

Kokous oli määrä järjestää 14. – 16. huhtikuuta Ghadamesin aavikkokaupungissa Libyan keskiosassa.

YK:n Libyan-lähettiläs Ghassan Salame on joutunut ilmoittamaan, että kokousta lykätään viikko sitten leimahtaneen konfliktin takia. Hän toivoi, että kokous voitaisiin pitää niin pian kuin mahdollista.

Lähteet: Reuters, AFP