Finlandia-talo menee remonttiin – Ulkoseinän kiisteltyjen marmorilaattojen korvaaja on edelleen päättämättä

Finlandia-taloa ei ole vielä kertaakaan peruskorjattu kokonaisuutena.

Finlandia-talo
Finlandia-talo.
Mikael Crawford / Yle

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkoiltana Finlandia-talon perusparannusta koskevan hankesuunnitelman. Remontin kustannukset ovat suunnitelman mukaan noin 119 miljoonaa euroa. Remontti on tarkoitus aloittaa vuoden 2022 helmikuussa. Suunniteltu valmistuminen on kesäkuussa 2024.

Perusparannuksessa uusitaan muun muassa talotekniset järjestelmät, parannetaan energiataloutta ja esteettömyyttä sekä uusitaan julkisivu, kertoo Helsingin kaupunki tiedotteessaan.

Finlandia-taloa ei ole vielä kertaakaan peruskorjattu kokonaisuutena. Osakorjaukset eivät enää riitä siihen, että rakennus voitaisiin pitää käyttökelpoisena.

Marmorin korvaaja vielä haussa

Julkisivuremontin yhteydessä kiinnitetään erityistä huomiota seinämateriaalin kestävyyteen. Tällä hetkellä uusi seinämateriaali on vielä päättämättä.

Kaupungin mukaan päätös ulkoseinän materiaalista tehdään vuoden 2020 alkupuolella. Se valitaan julkisivumateriaalin tutkimushankkeesta saatavien tulosten pohjalta.

Ulkoseinän marmorilaatat herättivät kiivasta keskustelua 90-luvulla, kun ne käpristyivät ja alkoivat putoilla seiniltä Helsingin säälimättömän ilmaston vuoksi. Laatat uusittiin yhdeksänkymmentäluvun lopussa, mutta uudet laatat tehtiin tuolloin kuitenkin jälleen kerran aiemmin huonosti kestäneestä Carraran marmorista.

Alvar Aallon suunnitteleman Finlandia-talon päärakennus valmistui vuonna 1971 ja kongressisiipi 1975.

Lue lisää:

Finlandia-talon remontti kallistuu kymmeniä miljoonia – Julkisivun materiaali valitaan tämän vuoden lopussa