Maduro: Punaisen ristin apu on tervetullut Venezuelaan

YK:n mukaan lähes neljännes Venezuelan 30 miljoonasta ihmisestä tarvitsee kiireellistä apua.

Venezuela
Venezuelan presidentti Nicolas Maduro.
Venezuelan presidentti Nicolas Maduro.Marcelo Garcia / AFP

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro sanoo, että Venezuelan hallinto ja Punainen Risti ovat päässeet sopuun humanitaarisen avun tuomisesta maahan.

– Vahvistamme valmiutemme yhteistyöhön kansainvälisen tuen kanssa, Maduro muotoili asian Twitterissä uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kansainvälisen Punaisen ristin delegaatio on ollut maassa lauantaista asti, AFP kertoo.

Poliittisen ja taloudellisen kriisin runtelemassa Venezuelassa kärsitään akuutista ruoan, lääkkeiden ja peruselintarvikkeiden puutteesta. Maassa on lisäksi ollut laajoja sähkökatkoja. Maduro on aiemmin estänyt muun muassa Yhdysvaltain tarjoaman humanitaarisen avun pääsyn maahan.

YK:n mukaan lähes neljännes Venezuelan 30 miljoonasta ihmisestä tarvitsee kiireellistä apua. 3,7 miljoonaa venezuelalaista on aliravittuja ja 22 prosenttia alle 5-vuotiaista lapsista on kroonisesti aliravittuja.

Venezuelassa on käynnissä poliittinen valtakamppailu, sillä presidentti Maduron lisäksi oppositiojohtaja Juan Guaido on julistautunut maan väliaikaiseksi presidentiksi.

Yli 50 maata on tunnustanut Guaidon aseman.

Hän on yrittänyt aiemmin tuoda maahan ruoka- ja lääkeapua Kolumbiasta ja Brasiliasta, mutta Maduroa tukeva armeija on estänyt avun pääsemisen maahan.

Maduro on aiemmin sanonut, että avun vastaanottaminen olisi ensimmäinen askel kohti Yhdysvaltojen väliintuloa. Apu on ollut pääosin Yhdysvaltojen lahjoittamaa. Nyt Maduro sanoo, että uusi avustuskampanja "pitää käsitellä ilman poliittista taktikointia ja farssimaista politisoimista" laillisesti ja kunnioittavasti.

Lue myös:

Yhdysvallat kohdisti pakotteita Venezuelan öljynviennille Kuubaan (6.4.)

Venezuelassa oppositiojohtajalta poistettiin syytesuoja (3.4.)

Punaiselta Ristiltä hätäapua Venezuelaan – maassa jälleen laajoja sähkökatkoja (30.3.)