Hyppää sisältöön

Lue tästä tutkivan journalismin helmet – kolme Ylen juttua ehdolla Lumilapio-palkinnon saajaksi

Lumilapio-palkinto annetaan vuoden parhaasta tutkivan journalismin juttukokonaisuudesta.

Kuva: Tutkivan journalismin yhdistys

Luomuliha ei ollutkaan luomua, raakaa leikkiä urheilussa ja pro gradu -tutkielman ongelmia. Joku kuudesta ehdolla olevasta jutusta voi tänä vuonna saada Tutkivan journalismin yhdistyksen myöntämän Lumilapio-palkinnon (siirryt toiseen palveluun).

Alun perin palkinnon saajaksi ehdotettiin yli 40:ää juttukokonaisuutta, laajalla skaalalla sisällissodasta metoo-keskusteluun ja valtamedioista aina paikallislehtiin.

– Ehdotusten taso oli korkea. Finalistikuusikon ulkopuolelle jäi paljon hyviä juttuja. On ilahduttavaa nähdä, että toimittajat haluavat tehdä perusteellista journalismia, Tutkivan journalismin yhdistyksen puheenjohtaja Tiina Lundell kertoo tiedotteessa.

Kuudesta finalistista kolme on Ylen toimittajien juttuja.

Svenska Ylen ja MOT:n toimittajien Linus Långin ja Jouni Munukan juttu kertoo kansanedustaja Laura Huhtasaaren plagioidusta pro gradusta ja paljastusten vaikutuksesta.

Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle

Ylen, MOT:n ja A-studion toimittajien Kati Pehkosen ja Johanna Mattisen juttu taas paljasti poikkeuksellisten tiedonhankintamenetelmien avulla sugardating-ilmiön synkän todellisuuden.

Sara Rigatellin Ylen ja A-studion metoo-artikkeli professori Lauri Törhösestä toi esille elokuva- ja teatterimaailman seksuaalisen häirinnän.

Ehdolla on myös Urjalan Sanomien Heli Lehtelän kirjoittama juttu siitä, kun "luomuliha" ei ollutkaan tamperelaisessa Sokos Hotel Ilveksessä luomua (siirryt toiseen palveluun). Marika Lehdon Urheilulehdessä julkaistu juttu Minetit-joukkuevoimistelijanuorten valmennuksesta taas kertoi vallan väärinkäytöstä urheilussa (juttu avautuu IS-palvelun kautta) (siirryt toiseen palveluun) ja menestyksen hinnasta.

Seurassa julkaistussa Matti Rämön jutussa paneuduttiin muun muassa Veikkauksien peliautomaattien sijoitteluun (siirryt toiseen palveluun) ja siihen, mikä on monopoliyhtiön rooli uhkapeliongelmissa.

Palkinto jaetaan 22. toukokuuta. Samalla annetaan Jääraappa-palkinto avoimuuden edistämisestä yhteiskunnassa.