Mehiläisen tytäryhtiöissä ulosmarssi Kemissä ja Torniossa

Meri-Lapin kuntien ja Mehiläinen Länsi-Pohjan yhteisyritys aloitti toimintansa viime kesänä. Henkilöstön mitta on nyt täyttynyt vajaan vuoden yhteistaipaleen jälkeen.

Mehiläinen Oy
Länsi-Pohjan keskussairaalan pääovi
Jutta Huovinen / Yle

Terveyspalveluyhtiö Mehiläisen tytäryhtiöiden henkilöstö marssii ulos työpaikoiltaan torstaina iltapäivällä Kemissä ja Torniossa. Henkilöstö perustelee ulosmarssia työnantajan toimilla, jotka ovat huonontaneet heidän työssäjaksamistaan ja työhyvinvointia.

Tehyn ja SuPerin tiedotteen mukaan henkilökunnan työssäjaksamista ja työhyvinvointia ovat huonontaneet muutokset, jotka työnantaja on toteuttanut nopeassa tahdissa ja säästönäkökulmasta.

Työntekijät ovat huolissaan potilasturvallisuudesta

Yhteisessä tiedotteessa todetaan työtahdin olevan niin tiivis, ettei asiakkaan yksilöllinen ja laadukas hoito toteudu. Työntekijöillä on huoli potilasturvallisuuden vaarantumisesta ja tunne ettei työtä voi tehdä niin hyvin kuin pitäisi. Osaavaa henkilöstöä on jo irtisanoutunut kiireen ja työolojen muutosten vuoksi.

Esimerkiksi Länsi-Pohjan keskussairaalasta on vähennetty osastojen aamuvuoroista hoitajia.

– Keskussairaalasta kaikilta osastoilta 3B, 4B, Syke ja sisätautien 5B:ltä otettiin hoitaja yksi hoitaja aamuvuoroista pois. Kyllähän se näkyy, ei ehditä henkilökohtaista hyvää hoitoa antamaan, kunhan saadaan perushygienia-asiat tehtyä. Sellainen on ollut tilanne pari-kolme kuukautta, kertoo SuPerin ammattiosasto 103:n hallituksen jäsen Maria Alalahti.

Työntekijät syyttävät Mehiläistä sanelupolitiikasta ja työolosuhteiden heikentämisestä sekä työehtosopimuksen noudattamatta jättämisestä.

– Työnantajat ovat syyllistyneet henkilöstön eriarvoiseen kohteluun maksamalla vuoden 2018 lomarahat työntekijöille erisuuruisina. Osa henkilöstöstä on saanut lomarahan täytenä ja osa 30:llä prosentilla leikattuna.

Työntekijöiden mukaan lomarahan tasa-arvoistamisesta ei ole päästy sopuun työantajan kanssa. Ulosmarssiin osallistutaan Länsi-Pohjan keskussairaalassa sekä Kemin ja Tornion terveyskeskuksissa.

Artikkelia täydennetään vielä.