Uusi käänne Lahden itsenäisyyspäiväjuhlinnan jupakassa: Poliisin pöydällä myös epäily törkeästä kunnianloukkauksesta

Lahtelaiset eduskuntavaaliehdokkaat tekivät toisistaan rikosilmoitukset itsenäisyyspäivän juhlien jälkeen.

poliisitutkinta
Lahden kaupungintalo
Sini Ojanperä / Yle

Lahden kaupungin itsenäisyyspäiväjuhlinnassa syntynyt jupakka on saanut uuden käänteen. Poliisi tutkii nyt yhtä asiakokonaisuuden osaa rikosnimikkeellä törkeä kunnianloukkaus.

Vyyhti sai alkunsa, kun lahtelaisvaltuutettu kertoi joutuneensa kollegansa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. Valtuutetut tekivät tämän jälkeen toisistaan rikosilmoitukset: Ahdistelusta syytetty kunnianloukkauksesta ja ahdistelun kohteeksi joutunut seksuaalisesta ahdistelusta. Molemmat osapuolet ovat eduskuntavaaliehdokkaita. Kunnianloukkausepäilyn kohteeksi joutui myös media.

Poliisin mukaan tutkinnan loppumetreillä on tehty uusi rikosilmoitus mediaa kohtaan, tällä kertaa nimikkeellä törkeä kunnianloukkaus. Uuden rikosilmoituksen on tehnyt ahdistelusta epäilty osapuoli.

– Viestimissä on asiasta kerrottu ja asianomistaja on sitä mieltä, että tässä on loukattu vakavasti hänen kunniaansa ja aiheutettu vakavaa vahinkoa. Silloin syytä epäillä -kynnys on täyttynyt, kertoo rikosylikomisario Martti Hirvonen Hämeen poliisista.

Hirvonen ei kerro, mitä medioita epäillään.

Epäily seksuaalisesta ahdistelusta on myös menossa eteen päin syyttäjälle.

– Se on menossa syyttäjälle syyteharkintaan ja siinä on kysymys näytön arvioinnista. Syyttäjä tekee aikanaan arvion, lähteekö juttu käräjäoikeuden käsittelyyn, sanoo rikoskomisaario Martti Hirvonen.

Uusi rikosilmoitus pitkittää tutkintaa

Alun perin poliisi uskoi saavansa tutkinnan valmiiksi parissa kuukaudessa. Nyt tutkinta on kestänyt jo neljä kuukautta, mutta Hirvonen vakuuttaa, että poliisi on toiminut niin nopeasti kuin mahdollista. Uusi rikosilmoitus törkeästä kunnianloukkauksesta on poikinut uusia kuulusteluja.

– Joudumme käyttämään loppulausuntomenettelyä, koska asianosaisilla on lain mukaan oikeus käyttää sitä. Näistä on tullut myös lisätutkintapyyntöjä, jotka taas vievät aikaa.

Poliisin käsityksen mukaan kumpikaan osapuoli ei ole yrittänyt tarkoituksella pitkittää tutkintaa eduskuntavaalien takia.