1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sudan

Kansanmurhasta syytetty presidentti painui maan alle: Sudanin pahamaineinen voimamies luopui vallasta

Sudanin pitkäaikainen presidentti Omar al-Bashir on hallituslähteiden mukaan luopunut virastaan.

Omar al-Bashir kuvattuna maaliskuussa 2019. Kuva: Ashraf Shazly / AFP

– Kolmekymmentä vuotta tätä valtaa, nyt riittää, huusivat mielenosoittajat uutistoimisto Afp:n mukaan Khartumissa.

Tuhansia ihmisiä oli kokoontunut torstaina Sudanin pääkaupungin kaduille vaatimaan presidentin eroa ja odottamaan armeijan virallista ilmoitusta. Korruptiosta ja ihmisoikeusrikkomukisista syytetty presidentti Omar al- Bashir on johtanut Sudania vuodesta 1989.

Khartumissa on ollut 75-vuotiaan presidentin eroa vaativia mielenosoituksia joulukuusta saakka. Väkivaltaisuuksissa on kuollut kymmeniä ihmisiä. Nyt mielenosoittajia oli majoittunut armeijan päämajan ympärille vajaaksi viikoksi.

Armeija suojaa protesteja

Kaupungilla on nähty armeijan kalustoa. Ilmapiiriä luonneditaan kuitenkin rauhalliseksi. Armeija näyttää ryhtyneen tukemaan mielenosoittajia. Sotilaat eivät ole estäneet heidän pääsyä ministeriön kortteleiden läheisyyteen. Samalla alueella sijaitsee myös presidentin virka-asunto.

Sudan on yhdessä Iranin, Syyrian ja Pohjois-Korean kanssa Yhdysvaltain terrorismia tukevien maiden listalla. Presidentti on etsintäkuulutettu myös Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa epäiltynä kansanmurhasta ja sotarikoksista Darfurissa.

Presidentin olinpaikasta ei tietoa

Presidentti al-Bashirin olinpaikasta ei ollut heti eroilmoituksen jälkeen varmuutta. Uutistoimisto Tass kertoi paikallisiin lähteisiin viitaten, että presidentti on sotilaiden asettamassa kotiarestissa ja että pääministeri Mohamed Tahir Ayala on vangittu. Toisten arvioiden mukaan presidentti olisi paennut maasta. Paikallinen Al-Hadath-televisokanava kertoi, että presidentin koneen lento estettiin aamulla, kun hän yritti paeta Khartumista.

Tiedotusvälineiden mukaan al-Bashirin puolueen, Kansallisen kongressin virkailijoita ja lähipiiriä on pidätetty. Yli sadan pidätetyn joukossa olisivat kansalliskaartin päällikkö ja entinen puolistusministeri Abdel Rahim Mohammed Hussein ja varapresidentti Ali Osman Taha.

Kansallisen kongressin täksi päiväksi suunniteltu suurmielenosoitus on peruttu.

Uutistoimisto Reuters kertoi hallituslähteisiin viitaten, että Khartumissa aloitetaan neuvottelut väliaikaisen hallitusneuvoston muodostamiseksi. Toistaiseksi on epäselvää, toteutuiko vallanvaihdos armeijan kaappauksella. Armeijalta odotettiin torstaina muodollista ilmoitusta, mutta se oitä on toistaiseksi lykätty. Tarkkailijoiden mukaan viivästys saatta kertoa siitä, ettei tiedetä, kuka nostetaan väliaikaisen hallituskauden johtoon.

Juttu täydentyy.

Lue myös:

Valkoisiin pukeutunut nainen huudattaa väkijoukkoa Sudanissa – vallankumousta vaativasta Aliasta tuli protestien symboli ja someilmiö