1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uskonnollinen taide

Japanilainen ikonitaiteen mestari viimeisteli huipputyönsä vain muutamia kuukausia ennen kuolemaansa – "Se piti hänet hengissä"

Japanilainen Petros Sasaki kutsuttiin Suomeen kouluttamaan ikonimaalareita. Nyt hänen perintöään esitellään Kuopiossa.

Uskonnollinen taide
Ikonitaiteen mestarin ja opettajan Petros Sasakin poika Simeon Sasaki.
Japanilaissyntyisen ikonitaiteen mestarin Petros Sasakin töitä on esillä Kuopiossa, Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa. Kuvassa hänen poikansa Simeon Sasaki.Helmi Nykänen / Yle

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISA juhlistaa japanilaisen ikonitaiteen mestaria Kuopiossa. 1960-luvun lopulla Suomeen tullut ja Kuopiossa asunut Petros Sasaki oli merkittävä ikonitaiteen edistäjä ja opettaja Suomessa. Hän koulutti kokonaisen ikonimaalarisukupolven erityisesti Kuopion ja Oulun seuduilla.

– Hän oli vaativa opettaja, joka edellytti oppilailtaan osaamista. Myös aiheen taustalla oleva teologinen puoli oli ymmärrettävä, jotta ikonin pystyisi maalaamaan, kertoo museonjohtaja Teresa Töntsi.

Sasakin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta ja kuolemasta 20 vuotta. RIISA juhlii japanilaissyntyisen mestarin muistoa esittelemällä monipuolisesti taiteilijan tuotantoa ja taidokkuutta.

Petros Sasaki, Jumalanäiti Ennusmerkki.
Petros Sasaki, Jumalanäiti Ennusmerkki.Henna Hietainen / RIISA

Sasakin ikoneita on useissa kirkoissa, rukoushuoneissa ja yksityiskodeissa ympäri Suomea. Hänen kädenjälkensä näkyy myös muun muassa graafisessa suunnittelussa, logoissa, kirkkolipuissa ja kirjojen kuvituksissa.

Yksi Sasakin tunnetuimpia töitä on Kajaanin Kristuksen kirkastumisen kirkon (siirryt toiseen palveluun) alttarikokonaisuus. Kirkossa on hänen tekemiään ikoneita, ikonostaasi ja seinämaalauksia.

Viimeiset maalaukset Sasaki teki vain muutamia kuukausia ennen kuolemaansa vuonna 1999.

– Se oli hänen ikonitaiteensa kehittymisen huippu, jonka hän halusi saattaa loppuun. Se piti hänet hengissä, ja kun se oli valmis, hän kuoli, Petros Sasakin poika Simeon Sasaki kertoo.

Mestari Japanista -näyttelyn aineistoa ovat lainanneet Simeon Sasaki, Suomen ortodoksiset seurakunnat, Lintulan ja Valamon luostari sekä yksityishenkilöt.

Näyttely aukeaa 12. huhtikuuta ja on avoinna elokuun loppuun asti.