Tukes varoitaa: Lasten vääränlaisesta limaleikistä voi jäädä allergia loppuelämäksi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa, että esimerkiksi pyykinpesuainetta sisältävä leikkilima voi aiheuttaa lapselle kosketusihottumaa.

Pyykinpesuaine
Lapsi leikkii limalla.
AOP

Limaisen sammakonkudun ottaminen purkkiin ja siitä kehittyvien nuijapäiden seuraaminen oli ennen monen lapsen keväinen harrastus. Nykyisin tämä ei käy, sillä sammakot ovat rauhoitettuja.

Tulevaisuuden toivojen kiinnostus limaan on kuitenkin säilynyt, joskin netistä poimittujen ohjeiden myötä kokeilut ovat saaneet myös terveydelle haitallisia piirteitä.

Nyt Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa (siirryt toiseen palveluun), että nestemäisen pyykinpesuaineen käyttäminen leikkiliman ainesosana ei ole suotavaa.

Syynä on joissakin pesuaineissa lähinnä säilöntäaineena käytetty metyyli-isotiatsolinoni (MI tai MIT) ja bentsisotiatsolinoni (BIT), jotka ovat voimakkaasti herkistäviä aineita. Ne voivat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa.

Aineiden hyväksyttyjä käyttötarkoituksia on noudatettava

Muun muassa iholle jätettävissä kosmetiikkavalmisteissa kyseiset aineet ovat EU:ssa kokonaan kiellettyjä. Pois huuhdeltavissa kosmeettisissa tuotteissa näitä aineita voi yhä olla pieninä pitoisuuksina.

Pyykinpesuaineissa vastaavanlaisia käytönrajoituksia ei ole. Leikkiliman ainesosana allergisoivat aineet voivat kuitenkin olla pitkän aikaa kosketuksissa lapsen ohuella iholla ja aiheuttaa allergian loppuelämäksi.

Jo aiemmin Tukes on varoittanut limoihin liittyen toisesta ainesosasta, booraksista.

Turvallinen limaniljaska perunajauhoista

Tukes suositteleekin, että limojen valmistuksessa hyödynnetäisiin ruuanvalmistuksessa käytettäviä aineita, kuten perunajauhoa, maissitärkkelystä, jogurttia sekä vettä ja elintarvikevärejä.

– Ei me haluta kaikkea kivaa kieltääkään. Mutta jos sen voisi tehdä turvallisesti, toivoo ylitarkastaja Anja Merenkivi Tukesista.

Hän antaa myös reseptin.

– Kun sekoitat perunajauhon, veden ja halutessa vähän värjäät sitä elintarvikevärillä, niin siitä tulee se liman tuntu, Merenkivi opastaa.

Lue myös:

Lasten limavillityksessä voi piillä vaara terveydelle – "Booraksi on lisääntymiselle vaarallinen aine"