Vain harva lappilainen yrittäjä kuuluu työttömyyskassaan – syynä tiedon puute ja korkeaksi koetut maksut

Suomen yrittäjäin työttömyyskassan jäsenenä on tällä hetkellä 800 lappilaista yrittäjää eli harvempi kuin joka kymmenes.

yrittäjyys
nainen leikkaa hiuksia
AOP

Yrittäjät kaipaavat lisää tietoa työttömyysturvastaan. Viime vuonna tehdyn kyselyn perusteella miltei puolet suomalaisista yrittäjistä ei tiennyt lainkaan yrittäjien työttömyyskassasta.

Tällä hetkellä esimerkiksi Suomen yrittäjäin työttömyyskassan jäsenenä on 800 lappilaista yrittäjää eli harvempi kuin joka kymmenes.

– Minulla on sellainen tuntuma, että tietoa asiasta ei ehkä ole riittävästi. Yrittäjät eivät kiireiltään ehdi etsiä tietoa tukimuodosta, minkä vuoksi tietoa pitäisi kohdentaa vielä paremmin, Ylitornion yrittäjien puheenjohtaja Mirja Heinonen sanoo.

Osa yrittäjistä pitää maksua liian isona

Heinonen arvioi, että myös jäsenmaksujen suuruus voi nostaa kassaan liittymiskynnystä. Hänen mukaansa osa yrittäjistä voi kokea maksun aika isoksi.

– Semmoiset, joilla on vakiintunut tilanne yrityksessä ja menee hyvin, eivät koe tarvitsevansa sitä. Ne, joilla ei ole niin hyvä tilanne, pitävät maksua arvokkaana.

– Tässä pitää olla 15 kuukautta yrittäjänä ja maksaa jäsenmaksuja, jotta on oikeutettu työttömyysturvaan, Heinonen lisää.

Yrittäjyys on itsenäistä selviämistä

Heinosen mukaan myös yrittäjien asenne mahdollista työttömyyttä kohtaan voi vaikuttaa asiaan.

– Yrittäjäksi kun alkaa, niin sehän on sellaista itsenäistä selviämistä. Yrittäjä on tottunut hoitamaan itse kaikki asiansa ja kärsimään myös hoitamattomista asioistaan sanktiot.

–Tässä on vähän sama asia. Kun on ryhtynyt yrittäjäksi, niin ei todellakaan tule ajatelleeksi, että voisi jotenkin varmistaa toimeentuloa, jos menee heikosti, Heinonen jatkaa.