Perussuomalaisten kannatuskasvu uhkaa romahduttaa keskustan aseman Hämeen piirissä

Perussuomalaiset saattavat säilyttää kolme paikkaansa Hämeessä. Keskustalle tämä merkitsee synkkää sunnuntaita.

eduskuntavaalit
Kanta-Hämeen suuri vaalipaneeli Vanaja-salissa
Hämeen eduskuntavaaliehdokkaita Ylen ja Hämeen Sanomien vaalitentissä 2. huhtikuuta.Nina Keski-Korpela / Yle

Viimeisin Ylen kannatuskysely lupaa keskustalle valtakunnallisesti vain 14,6 prosentin kannatusta. Luku on kaiken lisäksi pysynyt lähes samana kaikissa viimeisissä lehtien ja Ylen gallupeissa.

Kun Hämeessä keskustan kannatus on perinteisesti maan kannatusta pienempää, lienee selvää, että kolmea kansanedustajaa puolue ei vaalipiiristä enää eduskuntaan saa.

Mahdollista on, että Arkadianmäelle pääsee vain yksi keskustalainen kansanedustaja Hämeestä. Perussuomalaiset nimittäin tulee takaa yhä kovemmalla vauhdilla.

Pitkään näytti galluplukujen valossa varmalta, että perussuomalaiset saa Hämeestä kaksi kansanedustajaa aiemman kolmen asemasta. Loppukiri on kuitenkin tuonut puolueen lähelle kolmatta paikkaa. Pitää silti muistaa, että perussuomalaisten Ylen torstain mielipidetiedustelussa saama kannatuslukema 16,3 prosenttia on edelleen 1,4 prosenttiyksikköä pienempi kuin viime vaalien tulos.

Kun valtakunnalliset tulokset muokataan kolmen edellisen vaalin perusteella tehdyllä hämekertoimella, ovat perussuomalaiset hyvin lähellä uhkaamassa juuri keskustan toista paikkaa. Jos keskustan kannatus mataa myös vaaleissa, perussuomalaisten ei tarvitse nostaa kuin hivenen kannatustaan viimeisimmästä gallupluvusta ja kolmas paikka on heidän.

Keskustalle jäisi tällöin vain yksi paikka, sillä sosialidemokraattien neljäs paikka on näillä gallupluvuilla molemmille puolueille tavoittamattomissa.

Demarit ja vihreät vaalivoittajia

Ylen viimeisin gallup lupaa sosialidemokraateille yhden paikan voittoa ja neljää paikkaa eduskuntaan Hämeessä. Pientä huolta demareille aiheuttaa se, että tiedustelujen kannatusluvut ovat kevään aikana koko ajan hiipuneet.

Ylen viimeisin mielipidetiedustelu povaa demareille valtakunnallisesti 19 prosentin kannatuksen. Hämekerroin tuo sen verran lisää, että neljäs paikka on tuskin uhattuna. Se vaatisi viime päivien romahduksen kannatuksessa.

Puoluekannatusmittaus huhtikuu 2019
Ylen tuoreimman puolekannatuskyselyn tulokset julkaistiin tänään.Yle Uutisgrafiikka

Vihreät voi myös jo nyt juhlia paluuta eduskuntaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Sekä Ylen viimeisin melipidetiedustelu että kaikki aiemmat tiedustelut lupaavat niin selvää vaalivoittoa vihreille, että kansanedustajapaikka Hämeessä on käytännössä varma. Tämä siitä huolimatta, että Hämeessä vihreiden kannatus on perinteisesti ollut valtakunnallista kannatusta pienempää.

Muut eduskuntapuolueet säilyttävät asemansa

Hämeen toiseksi vahvin puolue kokoomus säilyttää kolme paikkaansa eduskunnassa, vaikka erityisesti viimeisimmät mielipidetiedustelut lupaavat puolueelle valtakunnallisesti roimaa tappiota. Äänistä pitäisi kuitenkin lähteä vielä paljon pois, ennen kuin Hämeen kolmas paikka on uhattuna.

Vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit säilyttävät näillä näkymin ainoan paikkansa Hämeessä.

Vasemmistoliiton kannatus on ollut kaikissa valtakunnallisissa tiedusteluissa yhdeksän prosentin tuntumassa, eli vaalivoitto on luvassa. Vaikka Hämeessä puolueen kannatus on perinteisesti vaisumpaa, on puolueen paikka käytännössä selviö.

Kristillisdemokraatien kannatus on valtakunnallisesti pientä, tosin tiedustelujen mukaan kasvussa. Hämeessä kristillisdemokraateilla on kuitenkin viime vaaleissa mennyt aina selvästi valtakunnallisia lukuja paremmin. Siksi puolueen paikka Arkadianmäellä on lähes varma.

Muut ryhmittymät kiusaavat isompiaan

Hämeessä eduskuntaan pyrkii yhteensä 20 puoluetta ja ryhmittymää. Vaalien suurin yllätys olisi, jos joku ryhmittymä edes uhkaisi perinteisten puolueiden asemaa Hämeessä.

eduskuntatalon portaat
Kaikkiaan 155 eduskuntavaaliehdokasta haluaa Hämeestä päästä nousemaan näitä portaita. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Paavo Väyrysen vetämä seitsemän tähden liike on saanut ehdokaslistalle kunnioitettavat 13 nimeä. Liike saattaa kiusata etenkin keskustaa viemällä puolueen ääniä, mutta tuskin yksin puoluetta romahduttaa.

Harry Harkimon Liike Nyt saattaa Helsingissä onnistua, mutta Hämeessä tuskin. Eniten ryhmittymä nakertaa kokoomuksen kannatusta.

Sinisen tulevaisuuden menestys gallupeissa on valtakunnallisesti niin kehnoa, että tuskin ääniä Hämeessäkään paljoa puolueelle tippuu. Sen sijaan piraattipuolue saattaa yllättää äänimäärällään, mutta eduskuntapaikkaan puolueella ei ole mahdollisuuksia.

Muilla ryhmittymillä eduskuntapaikka Hämeessä on vielä kauempana.