Lähes puolta Suomea kiertävien erikoislääkärien osuuskunta syntymässä ehkä jo kesän aikana

Osuuskunnan idea on paikata erikoislääkäripulaa sairaaloissa. Jotkut lääkärit ovat jo ilmaisseet halunsa ryhtyä kiertämään eri paikkakuntia.

lääkärit
lääkäri laittamassa kumihanskoja käteensä
Mostphotos

Pohjoisten sairaanhoitopiirien yhteinen erikoislääkäriosuuskunta näyttää saavan alkunsa kesälomiin mennessä. Viiden sairaanhoito- ja sotepiirin valtuustot käsittelevät osuuskunnan perustamista touko–kesäkuun aikana.

Asiaa valmistelee piirien johtajista koostuva työryhmä, joka saa esityksensä valmiiksi huhtikuun aikana.

Päätösten jälkeen osuuskunta on vielä rekisteröitävä. Käytännössä osuuskunta voisi siis aloittaa toimintansa syksyllä, arvioi Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela.

– Milloin tämä näkyy kentällä, sitä on vaikea arvioida.

Lääkäriosuuskunta perustetaan, jotta saadaan alueen sairaaloihin kiertäviä erikoislääkäreitä osaajapulaa paikkaamaan. Osuuskunta kattaa Lapin, Länsi-Pohjan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit sekä Kainuun ja Kokkolan sote-piirit.

Jari Jokelan mukaan nimilistaa osuuskunnasta kiinnostuneista lääkäreistä ei ole vielä kerätty. Kiinnostusta tällaiseen mahdollisuuteen on kuitenkin ollut.

Alun perin päätöksiä osuuskunnan perustamisesta piti tehdä jo viime vuoden puolella. Sote-uudistukseen ja sen kaatumiseen liittyvät asiat ovat kuitenkin työllistäneet asiaa valmistelevia henkilöitä.