1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskuntavaalit

Vaalibudjetteja availtu ennakkoon Hämeessä – osa ehdokkaista maksaa kaiken itse, osa saa tukea

Kokoomuksen hämäläiset kärkiehdokkaat eivät ole vielä kertoneet vaalirahansa määrää. Ennakkoilmoitusta ei ole pakko tehdä.

Vaalimainoksia Lahdessa Aleksanterinkadulla. Perinteiset ulkomainokset syövät isoja siivuja ehdokkaiden budjeteista. Kuva: Elina Rantalainen / Yle

Hämeen vaalipiirin eduskuntavaaliehdokkaista suuri osa liikkuu vaalikentillä maltillisella budjetilla. Ehdokkaiden vapaaehtoiset vaalirahoituksen ennakkoilmoitukset näkee vaalirahoitusvalvonta.fi-sivustolta (siirryt toiseen palveluun).

Ennakkoilmoituksen antaneista suurimmilla kukkaroilla Hämeessä ovat liikkeellä keskustan Hilkka Kemppi ja Martti Talja sekä vihreiden Juha Tapiola.

Hilkka Kempin ennakkoilmoitettu vaalirahoitus on 48 000 euroa, josta Kemppi maksaa itse 10 000 euroa. Se on toistaiseksi ilmoitetuista budjeteista suurin.

Vihreiden Juha Tapiolan ilmoitettu vaalibudjetti on toistaiseksi toiseksi suurin Hämeessä. Lähes 45 000 euron budjetista Tapiola maksaa suurimman osan itse.

Martti Taljan budjetti on 36 000 euroa, josta hän pulittaa 28 000 euroa.

Keskustan Juha Rehulan ennakkoilmoitettu vaalirahoitus on 30 000 euroa. Rehulan oma rahallinen panos vaaleihin on 2 000 euroa.

Myös Sdp:n Sirkku Hildénin ennakkoilmoitus on 30 000 euroa.

Monet maksavat lähes kaiken itse, toiset saavat tuntuvaa tukea

Yli 20 000 eruon budjeteilla on vaaleissa mukana muun muassa vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen. Pekosen ennakkoilmoitus on 23 000 euroa, josta Pekonen maksaa itse vajaat 3 000.

Sosialidemokraattien Tarja Filatovin vaalirahoitus on 21 600 euroa. Omia varojaan Filatov käyttää vajaat 6 000 euroa.

SDP:n Johannes Koskinen on ilmoittanut vaalirahakseen 27 000 euroa, josta hän maksaa itse 23 000.

Yli 20 0 000 euron vaalikassan ylittäjiin kuuluu myös keskustan Timo Kaunisto 21 000 euron budjetillaan. Kaunisto maksaa sen lähes kokonaan itse.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen on ilmoittanut vaalirahoituksekseen 25 000 euroa. Tästä Räsäsen omaa rahaa on yli puolet.

Perussuomalaisten Lulu Ranteen ennakkoilmoittama vaalirahoitus on 27 000 euroa, josta Ranteen oma osuus on tuntuva: 20 000 euroa.

Ulkomainonta jyllää Hämeessä – radioaalloilla hiljaista

Ehdokkaat luottavat äänestäjien tavoittelussaan painettuun sanaan ja ulkomainontaan. Tv-mainontaakin on nähty vaalien alusviikolla. Radiomainonta on puolestaan Hämeessä harvinaista.

Ennakkoon tv-mainostensa hintoja ovat avanneet muun muassa keskustan Hilkka Kemppi ja Martti Talja sekä vihreiden Juha Tapiola. Kempin tv-budjetti on 6 000, Taljan 7 200 ja Tapiolan 11 920 euroa.

Keskustan Juha Rehula taas panostaa radiomainontaan 2 000 eurolla.

Kuva: Lauri Rautavuori / Yle

Ulkomainontaan panostetaan isosti. Katujen ja tienvarsien mainontaan näyttää uppoavan helposti tuhansia euroja. Esimerkiksi keskustan Kempin budjetista vajaat puolet, 20 000 euroa, kuluu ulkomainontaan.

Vaalirahailmoitusten tekeminen ennakkoon on vapaaehtoista

Kokoomuksen kärkiehdokkaat eivät olleet tehneet Hämeessä vapaaehtoista vaalirahoitusilmoitusta torstai-iltapäivään 11. huhtikuuta mennessä. Ehdokkailta ei edellytetä ennakkoon vaalirahailmoituksen tekemistä.

Hyvin lasketun vaalibudjetin pohjalta ennakkoilmoitus on kuitenkin helppo tehdä ja yleistymässä. Äänestäjillekin voi olla kiinnostavaa ja hyödyllistä tietää etukäteen, ketkä ehdokasta tukevat ja millaisiin viite- ja vaikuttajaryhmiin tämä tukeutuu.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Hämeen vaalipiirissä eduskuntaan valituista eniten rahaa käyttivät kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen, lähes 80 000 euroa, ja Timo Heinonen, 70 000 euroa.

Vaalirahoitus täytyy ilmoittaa, jos ehdokas valitaan kansanedustajaksi tai varaedustajaksi.

Ehdokkaiden kasvoja ja numeroita näkyy katukuvassa ja sanomalehtien ilmoituksissa. Kuva: Lauri Rautavuori / Yle

Lainarahalla eduskuntaan?

Osa ehdokkaista luottaa menestykseensä niin vahvasti, että rahoittaa kampanjaansa tuntuvalla lainarahoituksella. Esimerkiksi näkyvää kampanjaa tekevä Hilkka Kemppi tekee näin. Hän on ilmoittanut ottaneensa vaalikampanjaansa varten 20 000 euroa lainaa.

Myös vihreiden ehdokas Kirsi-Ojansuu-Kaunisto kertoo ennakkoilmoituksessaan maksavansa 9 000 euron vaalilainan vuoden 2019 aikana pois.

Lue myös: Perussuomalaisten kannatuskasvu uhkaa romahduttaa keskustan aseman Hämeen piirissä