Sijaisopettaja hyväksikäytti lasta seksuaalisesti – käräjäoikeus tuomitsi naisen kolmen vuoden vankeuteen

Tuomittu oli opettanut alakouluikäistä lasta vuoden, ja jatkanut hyväksikäyttöä vielä sen jälkeen.

lasten seksuaalinen hyväksikäyttö
Päijät-Hämeen käräjäoikeus, Oikeustalo-rakennus Lahdessa.
Emilia Malin / Yle

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut sijaisopettajana toimineen naisen vankeuteen oppilaansa törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tuomitun on näytetty tutustuneen tekoaikana 12–14-vuotiaaseen uhriin, kun hän toimi vuoden ajan lapsen sijaisopettajana lahtelaisessa alakoulussa.

Teot ajoittuvat vuosille 2012–2015. Nainen oli kosketellut asianomistajaa ja kohdistanut tähän seksuaalisia tekoja. Tuomittu oli pyrkinyt pitämään asianomistajan lähellään sekä eristämään tämän harrastuksistaan ja ikätovereistaan.

Tekijä on parikymmentä vuotta uhriaan vanhempi. Nainen myönsi osittain menetelleensä syytteessä kuvatulla tavalla, mutta on kiistänyt yhden seksuaalisista teoista.

Käräjäoikeus katsoo julkisessa selosteessa, että entisen sijaisopettajan menettelyssä on kaikilta osin ollut kysymys seksuaalisista teoista, joihin hän on opettajan ammatin sekä iän tuomalla auktoriteetilla ryhtynyt ja saanut asianomistajan ryhtymään.

Naisen teot ovat olleet omiaan aiheuttamaan asianomistajalle erityistä vahinkoa. Käräjäoikeus pitää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä kokonaisuudessaan arvostellen törkeänä.

Naiselle langetettiin kolmen vuoden ehdoton vankeusrangaistus. Hänet velvoitettiin suorittamaan asianomistajalle korvaukseksi kärsimyksestä 8 000 euroa ja tilapäisestä haitasta 5 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.