Valtioneuvosto esittää Tatu Leppästä korkeimman oikeuden presidentiksi

Nykyinen presidentti Timo Esko jää eläkkeelle syyskuun alussa

korkein oikeus
Korkeimman oikeuden sisäänkäynti Helsingin Kauppatorilla
Tasavallan presidentin on tarkoitus päättää nimityksestä perjantaina.Henrietta Hassinen / Yle

Valtioneuvosto esittää korkeimman oikeuden presidentiksi oikeusneuvos, oikeustieteen tohtori Tatu Leppästä syyskuun alusta alkaen.

Tasavallan presidentin on tarkoitus päättää nimityksestä perjantaina.

Vuonna 1968 syntynyt Leppänen on toiminut oikeusneuvoksena korkeimmassa oikeudessa vuodesta 2016 lähtien. Sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa Hyvinkään käräjäoikeuden laamannina, käräjätuomarina Vantaan käräjäoikeudessa ja hovioikeudenneuvoksena Helsingin hovioikeudessa.

Korkeimman oikeuden nykyinen presidentti Timo Esko jää eläkkeelle syyskuun alussa.

Korkeimman oikeuden presidentin virkaa haki määräajassa viisi henkilöä. Muut hakijat olivat Juha Häyhä, Mikael Ilveskero, Kenneth Nygård ja Asko Välimaa. Häyhä, Ilveskero ja Välimaa ovat Leppäsen tavoin korkeimman oikeuden jäseniä. Nygård on Turun hovioikeuden presidentti.

Korkeimman oikeuden presidentin nimittämismenettelystä ei ole laissa tarkempia säännöksiä. Asian valmistelu tapahtuu vakiintuneen käytännön mukaisesti siten, että oikeusministeri käy nimitysasiasta etukäteen keskusteluja sekä korkeimman oikeuden että tasavallan presidentin kanssa. Näiden keskustelujen ja kuulemisten pohjalta oikeusministeriö valmistelee valtioneuvoston ratkaisuehdotuksen tasavallan presidentille esiteltäväksi.