Eduskuntavaalit Lapissa: Mihin perussuomalaisten nousu riittää ja kuinka paljon keskusta putoaa

Ehdokkaat ovat aloittaneet vaalityön loppurutistuksen. Lapissa viime hetket ennen vaalisunnuntaita painottuvat suuriin asutuskeskuksiin ja erityisesti Rovaniemelle.

eduskuntavaalit
Eduskuntavaalien äänestyslipuke ja ohjeet äänestäjälle
Lapissa annettiin ennakkoon noin 63 000 ääntä. Viime eduskuntavaaleissa Lapissa äänesti yhteensä noin 100 000 henkilöä. Ääniä on siis vielä jaossa ehkä noin 40 000.Antti Ullakko / Yle

Eduskuntavaalien varsinaisen vaalipäivän lähestyessä ilmassa on monia kysymyksiä.

Keskustan vaalitappio vaikuttaa kannatusmittausten perusteella varmalta. Mutta menettääkö puolue yhden vai kaksi kansanedustajaa neljästä paikastaan. Puolueen kärkiehdokkaat ovat Katri Kulmuni, Eeva-Maria Maijala, Markus Lohi ja Mikko Kärnä. Kuka tai ketkä jäävät rannalle?

Perussuomalaisten kannatus on ollut viime aikoina hurjassa nousussa. Riittääkö se peräti kahteen paikkaan? Alma Median kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) se on lähellä. Saako torniolainen Kaisa Juuso Hanna Mäntylältä jääneet 8 000 ääntä.

Juuson mahdollisuuksia nostaa se, että tiedetyistä vaalibudjeteista hänellä on käytettävissä eniten rahaa perussuomalaisten lappilaisista ehdokkaista.

Miten käy vasemmistoliiton kemiläisten naisehdokkaiden?

Toimiiko vasemmistoliiton kolmen kemiläisen naisehdokkaan taktiikka? Mitähän puolueessa tuumataan, jos ainoastaan Markus Mustajärvi valitaan ja Sari Moisanen, Kati Tervo sekä Albana Mustafi keräävät yhteensä Mustajärveä enemmän ääniä.

Myös viime aikojen uutisilla ja tapahtumilla voi olla merkitystä. Oikeuskansleri alkaa tutkia, onko eduskunnalta salattu sote-uudistukseen liittyvää tietoa.

Voi myös pohtia, vaikuttaako Mehiläinen Länsi-Pohjan työntekijöiden torstaina tekemä ulosmarssi äänestäjiin.

Yllättääkö vihreät tai joku muu?

Demareilla Johanna Ojala-Niemelä ja kokoomuksella Heikki Autto ovat selkeitä kärkiehdokkaita. Mutta tekeekö joku haastajista yllätyksen? Esimerkiksi kokoomuksen Sara Tuisku on arvioinut Ylen vaalikoneessa käyttävänsä vaaleihin 30 000 - 40 000 euroa.

Erittäin suuri paukku vaaleissa olisi, jos vihreät saisivat lappilaisen ehdokkaan läpi. Toisaalta Riikka Karppinen on kampanjoinut ahkerasti ja Alma Median kyselyssä vihreiden paikka oli lähellä.

Äänestysprosentti voi nousta

Perussuomalaisten, vasemmistopuolueiden ja vihreiden toiveita nostaa ennakoitu äänestysprosentin nousu. Nousua on ennustanut esimerkiksi vaalitutkija Sami Borg.

Borg arvelee, että maahanmuutto ja Oulun seksuaalirikokset voivat aktivoida perussuomalaisten kannattajia. Ilmastonmuutos voi innoittaa nuoria lähtemään uurnille.

Toisaalta Ylen viimeisimmässä, koko maan kattavassa kyselyssä olivat vasemmisto ja vihreät laskussa.

Ennusteiden mukaan ainakin sää suosii äänestäjiä, vaikka sää ei kovin helposti vaikuta äänestysaktiivisuuteen.