Vanhemmat haluavat lisää joustoa työn ja perheen yhteensovittamiseen – perhepolitiikka ei näy vaaleissa, vaikka syntyvyys on romahtanut

Tutkimusprofessori Osmo Kontula kummastelee, miksi poliitikkojen perhepolitiikka-aiheiset puheet ovat nyt liittyneet lähes yksinomaan perhevapaauudistukseen.

syntyvyys
Jenni Lehtilä näyttää paperille kirjoittamaansa viestiä päättäjille.
Jenni Lehtilä toivoo helpotusta työn ja perheen yhteensovittamiiseen.Mika Halme / Yle

Mannerheimin lastensuojeluliiton Hämeenlinnan yhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) taaperokahvilasssa kymmenkunta parivuotiasta lasta nakuttelee innoissaan rytmikapuloitaan, kun kerhonohjaaja Johanna Laakso alkaa johtaa laulua muurahaisten sopankeitosta. Lauleskelu sujuu kaikilla rennosti isän tai äidin viereltä ja sylistä.

Taaperokahvila on kaupungin palvelusetelillä tuettua kerhotoimintaa esikouluikäistä nuoremmille lapsille, jotka eivät ole kunnallisessa päivähoidossa. Taaperokahvilan kaltaisiin palveluihin vanhemmat ovatkin tyytyväisiä.

– Kyllä mä olen tykännyt. Leevi ei ole vielä päiväkodissa, niin täällä näkee vähän muita lapsia ja itse saa tavata muita vanhempia, sanoo Liisa Korhonen puolitoistavuotias Leevi sylissään.

Liisa ja Leevi Korhonen näyttävät papreille kirjoittamansa viestin.
Pienen lapsen kanssa päivystyksessä odottaminen on tuskallista. Oma terveyskeskuspäivystys lapsille olisi Liisa Korhosen mielestä hieno parannus.Mika Halme / Yle

Perhepolitiikka on muutakin kuin perhevapaauudistusta

Eemeli Kuusinen syöttää ruokapöydän ääressä vajaa parivuotiasta Marttia ja myöntää, että olisi vaalien yhteydessä toki enemmänkin voinut puhua lapsiperheiden asioista.

– Mielestäni lehdissä on ollut perheaiheisia juttuja enemmän kuin mitä on näissä vaalikeskusteluissa ollut, sanoo Kuusinen.

– Tämä meidän poliittinen keskustelutapa tuntuu olevan sellainen, että siihen mahtuu kerralla aina vain yksi asia ja aiemmat, sinänsä tärkeät asiat tuppaavat unohtumaan, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula.

Kontula pitää vaalien alla esiin nousseita perhepolitiikkaa käsitteleviä keskusteluita varsin suppeina. Hän kummastelee sitä, että perhepolitiikka-aiheiset puheet ovat nyt liittyneet lähes yksinomaan perhevapaauudistukseen.

– Ikään kuin vain sillä olisi merkitystä, eikä lainkaan perheille maksettavilla tulonsiirroilla, sanoo Kontula.

Puoluejohtajat väittelivät perhevapaaudistuksesta viimeksi eilen Ylen vaalitentissä.

eemeli Kuusinen näyttää paperille kirjoittamaansa viestiä
"Tämä toive ei koske minua henkilökohtaisesti, mutta monelle lapsiperheelle se aiheuttaa ongelmia, jos ei löydy vakituista työtä," sanoo Eemeli Kuusinen.Mika Halme / Yle

Kontulan mukaan suunnitellulla perhevapaauudistuksella on hyvä tarkoitus ja myös isät itse toivovat, että isien perhevapaita lisättäisiin. Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että perhevapaauudistuksella tarkoitetaan eri puolueissa hyvin eri asioita.

Kaikkia perhevapaauudistuksen näkökulmia ja vaikutuksia ei Kontulan mukaan liioin ole käsitelty vaalikeskusteluissa selkeästi.

– Monet perhevapaauudistuksen ehdotukset sisältäisivät sen, että köyhiltä perheiltä vietäisiin tukia pois. Tätähän ei ole oikein ymmärretty ottaa esiin näissä keskusteluissa, sanoo Kontula.

Perheet kaipaavat joustoa

Viime syksynä ilmestyneen Väestöliiton perhebarometrin (siirryt toiseen palveluun) mukaan suomalaiset lapsiperheet haluavat jatkossakin itse päättää millä tavalla he käyttävät esimerkiksi vanhempainvapaat ja hoitovapaat.

– Ei todellakaan haluta, että esimerkiksi puolueet tai eduskunta päättäisi heidän puolestaan sitä asiaa, sanoo tutkimusprofessori Kontula.

Perheiden tarve joustavuuteen työelämän ja perheen palapelissä on niinikään perhebarometrin kärjesssä. Myös hämeenlinnalaisessa taaperokahvilassa aihe nousee esiin.

– Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen voisi olla joustavampaa. Se on aika vaikea monessa työpaikassa sovitella, jos on useampi työntekijä, joka ei ole täyttä työpäivää töissä. Se voi mennä hankalaksi, sanoo pienen Ilonan äiti Jenni Lehtilä.

Pieni poika leikkii taaperokahvilassa
Vuosi ja yhdeksän kuukautta vanha Martti Kuusinen leikkii taaperokahvilassa kerran viikossa.Kati Turtola / Yle

Tutkimusprofessori Osmo Kontula sanoo, että joustavuus tarkoittaisi muun muassa sitä, että perhe- ja hoitovapaita olisi oltava mahdollista käyttää nykyistä enemmän jaksottaisesti ja osa-aikaisesti.

– Nyt on tietty määrä kuukausia, jotka pitäisi päätoimisesti ja kokoaikaisesti käyttää. Haluttaisiin, että sitä voisi enemmän tilannekohtaisesti jaksotella, sanoo Kontula.

Eemeli Kuusinen hoitaa Martti-poikaansa tällä hetkellä kotona

– Vaimo oli hoitovapaalla ensimmäisen vuoden ja minä olen nyt tämän toisen vuoden. Olisi tarkoitus, että Martti menee päivähoitoon sen jälkeen, kertoo Kuusinen.

Lue myös: 4 turhautunutta opiskelijaa kertoo, miksi he epäröivät lapsen hankkimista