1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yhteishaku

Suosikkilinjoille pyrkii jopa nelinkertainen määrä paikkoihin nähden – katso yhteishaun halutuimmat ja väheksytyimmät opintosuunnat

Tämän kevään yhteishaussa toisen asteen opiskelupaikkaa haki 72 100 hakijaa. Halukkaat ammatti- ja lukiokoulutukseen jakautuivat liki tasan.

Hammashuolto oli kevään ammatillisen koulutuksen halutuin ala. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Hammaslääketiede ja muu hammashuolto on osoittautunut halutuimmaksi opintosuunnaksi kevään ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa. Ensisijaisia hakijoita oli neljä kertaa enemmän kuin aloituspaikkoja (kts. taulukko alta).

Muita suosikkeja ovat tekniset terveyspalvelut, teatteri ja tanssi sekä farmasia ja muu lääkehuolto. Myös niihin oli pyrkijöitä 2–3 -kertainen määrä aloituspaikkoihin nähden.

Kuva: Mikko Airikka | Yle

Yhteishaussa aloituspaikkoihin suhteutettuna vähiten haettiin puutarhatalouteen, käsi- ja taideteollisuuteen ja puhdistuspalveluihin. Ensisijaisia hakijoita oli reilusti alle puolet aloituspaikkoihin nähden.

Lukioihin oli aloituspaikkoja noin 3 000 enemmän kuin ensisijaisia hakijoita.

Kevään yhteishakuun osallistui noin 72 100 hakijaa, kun aloituspaikkoja on tarjolla 80 500. Hakijoista 51 prosenttia haki ensisijaisesti ammatilliseen koulutukseen ja 49 prosenttia lukioon.

Oppilaitokset voivat järjestää pääsy- ja soveltuvuuskokeen koulutukseen huhti-toukokuun aikana. Oppilaitokset julkistavat opiskelijavalinnan tulokset aikaisintaan 13. kesäkuuta.

Haitko kevään yhteishaussa? Lue myös nämä aihetta käsittelevät jutut:

Ysiluokkalaisen toivekoulu on 50 kilometrin päässä – yhteishaku on monilla valintaa kaukaisen ja vielä kaukaisemman vaihtoehdon välillä

Pitääkö työhön olla intohimo ja voiko opiskelupaikan valita väärin? Ysiluokkalaisen kuusi kysymystä ammatinvalinnasta