Herätys: Lähimaksun ylärajaksi 50 euroa, nuorisojärjestöt vaalitentissä, turvakodeille kokemuksesta työkalu, sää pysyy poutaisena

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Lähimaksun yläraja nousee tänään 50 euroon

Nopeasti yleistyneen pankkikorttien lähimaksun yläraja on tästä päivästä lähtien 50 euroa. Muutos ei silti välttämättä näy heti kauppojen kassoilla. Nykyistä suuremmat lähimaksutapahtumat kaupoissa tulevat mahdolliseksi maksupäätteiden päivityksen myötä. Monessa maassa rajaa on nostettu jo aiemmin. Finanssialan mukaan rajan nosto ei ole tuonut ilmi väärinkäytöksiä.

Puolueiden nuoret haastavat toisensa Ylen vaalitentissä

Nuorisjärjestöjen vaalidebatt / Botta 08.01.2018
Nuorisojärjestöt päättävät vaalitenttien sarjan.Jouni Immonen / Yle

Ylen viimeisessä vaalitentissä ääneen pääsevät puolueiden nuorisojärjestöjen edustajat. Nuorisojärjestöt ovat yleensä olleet emopuolueitaan räväkämpiä kannanottoissaan. Nähtäväksi jää, millaisia avauksia niillä on tämän illan tentissä ja miten nuoret poliitikot haastavat toisensa. Tentti alkaa klo 21.

Vuosi sitten Tytti Ripatti julkaisi mustelmansa – sitten hän sai puhelun, jonka ansiosta tuhannet kotonaan hakatut saavat nyt apua

Tytti Ripatti sillalla
Satu Krautsuk / Yle

Turvakodit ovat alkaneet hyödyntää väkivaltaisesta parisuhteesta lähteneen Tytti Ripatin tarinaa työssään. 32-vuotias Ripatti kertoi viime keväänä Ylelle elämästään väkivaltaisen miehen kanssa. Työntekijät järkyttyivät siitä, miksei yksikään hänen vammojaan hoitanut lääkäri ohjannut naista avun piiriin. Nyt hänen tarinaansa on jaettu turvakotien käyttöön ympäri maata.

Brexit syö EU-johtajilta aikaa ja julkisuudesta tilaa

Britannian pääministeri Theresa May puhui toimittajille keskiviikon brexit-huippukokouksen aluksi.
Britannian pääministeri Theresa May puhui toimittajille keskiviikon brexit-huippukokouksen aluksi.Olivier Hoslet / EPA

Uutisointi Euroopan unionista pyörii Britannien EU-eron ympärillä. Lisäksi brexitin jatkuva käsitteleminen alkaa haitata EU:n normaalia toimintaa. Samalla EU:n suurten ongelmien käsittely on polkenut paikallaan, kirjoittaa analyysissään EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Korkeapaine pitää sään poutaisena

Sääennuste perjantaille 12. huhtikuuta.
Sääennuste perjantaille 12. huhtikuuta. Yle

Suomen länsipuolella vahvistuva korkeapaine pitää sään poutaisena ja vaihtelevan pilvisenä viikonlopun aikana. Perjantaiaamu on kylmä ja suuressa osassa maata aurinkoinen. Päivällä pilvisyys lisääntyy etelässä ja idässä. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.