Pohjois-Irlannissa kasvaa itsenäisyystaistelijoiden uusi sukupolvi – "Britannia miehittää meitä edelleen"

Terroriteot Pohjois-Irlannissa ovat lisääntyneet merkittävästi. Nuori aktivisti sanoo, ettei taistelu ole koskaan loppunut.

Pohjois-Irlanti
Paddy Gallagher on Saoradh -puolueen tiedottaja.
Paddy Gallagher on Saoradh -puolueen tiedottaja. Puolueen tavoite on päästä eroon Britannian hallinnosta.Paul-Michel Ledoux / Yle

DERRY Muutama kuukausi brexit-kansanäänestyksen jälkeen Derryn kaupungin katolilaisalueelle Bogsideen ilmestyi uusi separatistien toimisto.

Saoradh on rekisteröimätön puolue, jonka tavoite on ajaa britit Pohjois-Irlannista ja yhdistyä Irlannin tasavallan kanssa sosialistiseksi tasavallaksi. Iirinkielinen nimi tarkoittaa vapautusta.

– Sinn Féin on petturipuolue, joka on antanut periksi briteille ja tekee yhteistyötä miehittäjien kanssa, sanoo puolueen tiedottaja Paddy Gallagher.

Hän viittaa tasavaltalaispuolueeseen, jota aiemmin pidettiin Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittisena siipenä.

27-vuotias Gallagher on nuori perheenisä ja uuden polven aktivisti. Omien sanojensa mukaan hän ei tue väkivaltaa, mutta ymmärtää niitä, jotka sitä käyttävät. Saoradh-puolue ei siis sanoudu irti IRA:n käyttämästä väkivallasta.

– Taistelu ei ole koskaan loppunut. Britannia miehittää meitä edelleen ja Irlanti on jakautunut. Niin kauan kuin tilanne on tämä, miehet ja naiset ovat yhä valmiit vastarintaiskuihin.

Pohjois-Irlannin turvallisuuspoliisin PSNI:n tukikohta Derryssä.
Pohjois-Irlannin turvallisuuspoliisin PSNI:n tukikohta Derryssä.Paul-Michel Ledoux / Yle

Kymmeniä iskuja, aktiivista tiedustelutoimintaa

Euroopan poliisiviraston Europolin terrorismiraportti (siirryt toiseen palveluun) vuodelta 2018 kertoo, että ehdottomasti suurin osa Euroopassa tehdyistä separatistisista terroriteoista on tapahtunut Pohjois-Irlannissa.

Kaikkiaan 205:stä pommi-iskusta ja asetakavarikosta 107 oli Britanniassa, niistä 88 Pohjois-Irlannissa.

Pohjois-Irlannin poliisin valvontakamerakuvaa Derryn pommi-iskusta. Video: PSNI

Tammikuussa Derryn oikeustalon edustalla räjäytettiin autopommi. Sen asettajaksi ilmoittautui Uusi IRA -niminen ryhmä. Ennakkovaroituksen ansiosta kukaan ei loukkaantunut.

Mutta Pohjois-Irlannin poliisi antoi jälkikäteen lausunnon, jossa se sanoi turvallisuustilanteen heikentyneen vuodesta 2010 ja tilanteen olevan vakava. Poliisin mukaan isku oli odotettavissa.

Separatistipuolueen tiedottaja Paddy Gallagher sanoo olevansa jatkuvan vakoilun ja seurannan kohteena.

– Minut pysäytetään alituiseen kadulla. Tavarat ja koti pengotaan usein, ja puhelinta kuunnellaan.

Britannian sisäinen tiedustelupalvelu MI5 on pitänyt miehityksen ja rahoituksen korkealla tasolla Pohjois-Irlannissa viime vuodet.

Britannian parlamentin tiedustelu- ja turvallisuusvaliokunnan raportista (siirryt toiseen palveluun) ilmenee, että vuosina 2016–2017 MI5 ohjasi 22 prosenttia eli noin 100 miljoonaa puntaa budjetistaan terrorismin vastaiseen toimintaan Pohjois-Irlannissa.

Rauha huteralla pohjalla

– Mikä tahansa epävakaus voi horjuttaa rauhaa, sanoo Irlannin entinen pääministeri Bertie Ahern Ylen haastattelussa.

Ahern oli neuvottelemassa Pitkänperjantain rauhansopimusta, joka astui voimaan pääsiäisenä 1998.

Sen jälkeen Pohjois-Irlannin katolilaiset ja protestantit sekä Britannian ja Irlannin hallitukset, ovat tehneet hartiavoimin töitä rauhan eteen. Puolisotilaallisia joukkoja on riisuttu aseista ja on yritetty rakentaa yhteishallinto, jossa molemmat osapuolet ovat tasapuolisesti edustettuina.

Rauhansilta yhdistää Foyle-joen halkoman Derryn rannat.
Rauhansilta yhdistää Foyle-joen halkoman Derryn rannat.Paul-Michel Ledoux / Yle

Pohjois-Irlannin aluehallinto Stormont suljettiin silti yli kaksi vuotta sitten ja päätösvalta palautettiin Britannialle Lontooseen. Tasavaltalaisten Sinn Féin ja lojalistien demokraattinen unionistipuolue DUP ajautuivat riitoihin ihmisoikeus- ja tasa-arvokysymyksissä sekä korruptiosyytteissä.

Vuoden 2016 brexit-kansanäänestyksen tulos oli Pohjois-Irlannin äänestäjien tahdon vastainen. Selvä enemmistö, 56 prosenttia pohjoisirlantilaisista olisi halunnut pysyä Euroopan unionissa.

EU on ollut Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen toteuttamisen suuri rahoittaja. EU-rahaa virtaa alueelle vuosittain noin kolme miljardia euroa, maatalous- ja aluetukien sekä rauhanprosessin tuen muodossa.

Britannialta tulee noin yhdeksän miljardia euroa vuodessa, mutta Pohjois-Irlanti on silti Euroopan köyhimpiä alueita.

Brexitin myötä syntynyt kiista Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajajärjestelyistä on herättänyt pelkoja väkivallan yltymisestä uudelleen.

Irlanti ja Pohjois-Irlanti eivät halua minkäänlaista näkyvää rajaa, ja samaa vakuuttaa Britannia. Mutta näkymättömän rajan pystyttäminen on osoittautunut eron jälkeen mahdottomaksi toteuttaa.

– Jos rajalle pystytetään tarkastuspisteitä, ei tarvitse odottaa, että ne räjäytetään. Kansalaiset repivät ne alas ihan itse, sanoo Bertie Ahern, Irlannin entinen pääministeri ja rauhanneuvottelija.

Irlantikin varautuu ongelmiin

Irlannin tiedustelusta on toistaiseksi vastannut armeija ja Garda eli Irlannin poliisi. Nyt hallitus on perustanut uuden tiedusteluyksikön, Kansallisen turvallisuuden tietokeskuksen.

Sen sanotaan liittyvän yleisesti kasvaneeseen terrorismin uhkaan ja kansainväliseen yhteistyöhön, mutta Pohjois-Irlannin separatisteilla on aina ollut hyvät kontaktit etelään rajan yli. Sitä kautta aseet ja rahoituskin on kulkenut.

Neale Richmond on Irlannin senaatin jäsen, brexit-valiokunnan puheenjohtaja sekä Fine Gaél -puolueen EU-asioista tiedottava henkilö.
Irlannin senaatin jäsenen Neale Richmondin mukaan terroristit toimivat rajan molemmin puolin.Paul-Michel Ledoux / Yle

– Terroristit toimivat rajan molemmin puolin. Kysymys on järjestäytyneestä rikollisuudesta, suojelusta ja salakuljetuksesta, kertoo Irlannin parlamentin ylähuoneen eli senaatin jäsen Neale Richmond.

– Kuluneen vuoden aikana terroristit ovat lähettäneet kirjepommeja, tehneet kaappauksia ja jopa yhden pommi-iskun, hän luettelee.

Richmond on Irlannin hallitsevan Fine Gael -puolueen EU-tiedottaja ja senaatin brexit-valiokunnan puheenjohtaja. Hän uskoo, että viime aikoina ympäri Pohjois-Irlantia tehdyt raha-automaattivarkaudet ovat terroristien varainkeruuta.

– Aseen saa ostettua Pohjois-Irlannissa kadulta satasella, puoliautomaatin 300 eurolla, Richmond kertoo.

Tulevaisuus pelottaa

Britannian EU-erohanke roikottaa Pohjois-Irlannin rauhaa löyhässä hirressä. Mitä pidemmälle lopullinen brexit-ratkaisu lykkääntyy, sitä kauemmin epävarmuus ja pettymys ruokkivat vastarintataistelijoita ja rikollisia.

Myös tavallisten kansalaisten keskuudessa levottomuus lisääntyy.

Irlannin entinen pääministeri Bertie Ahern
Irlannin entinen pääministeri Bertie Ahern jatkaa yhä työtä rauhan edistämiseksi Pohjois-Irlannissa ja pitää yhteyksiä kaikkiin osapuoliin. Paul-Michel Ledoux

Rauhanmies Bertie Ahernin mielestä brexitin jatkuva siirtäminen lisää epävakautta, koska aluehallintoa ei saada toimimaan niin kauan kuin tilanne on auki.

Paddy Gallagherin kaltaiset separatistit sen sijaan eivät brexitistä piittaa. Heille EU on yhtä suuri imperialistinen paha kuin Britannia. Tavoite on puhdas yhdistynyt sosialistinen Irlannin tasavalta.

Gallagherin Saoradh -puolue ei osallistu edes aluevaaleihin, jotka järjestetään heti vapun jälkeen 2. toukokuuta. Stormontin aluehallinto kun on osa miehittäjän hallintoa.

Aluevaalit saattavat aiheuttaa joitain kahnauksia. Vakavampia yhteenottoja Pohjois-Irlannissa odotetaan kesällä, kunhan protestantti- ja katolilaisryhmien perinteinen marssikausi käynnistyy.

Lisää aiheesta:

Financial Times: Will Northern Ireland dissidents be able to exploit Brexit chaos? (siirryt toiseen palveluun)