1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Julian Assange

Wikileaksin Julian Assangen ruotsalainen avustaja pidätettiin Ecuadorissa – yritti paeta Japaniin

Lontoon poliisi pidätti Wikileaksin perustajan aiemmin Ecuadorin suurlähetystöstä

Poliisiauto kuvattuna Ecuadorin lähetystön edustalla Lontoossa 11. huhtikuuta Julian Assangen pidätyksen jälkeen. Kuva: Daniel Leal-Olivas / AFP

Vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen avustaja on pidätetty Ecuadorissa, kertoo maan sisäministeri. Avustaja pidätettiin, kun hän yritti poistua maasta ja paeta Japaniin.

Sisäministeri Maria Paula Romo ei kertonut pidätetyn nimeä, mutta sanoi tämän kuuluvan Assangen lähipiiriin. Uutistoimisto AP:n lähteen mukaan pidätetty on ruotsalainen ohjelmistokehittäjä.

AP:n lähteen mukaan mies pidätettiin, kun viranomaiset pyrkivät purkamaan kiristäjäringin, joka oli uhannut kostaa presidentti Lenin Morenolle.

Aiemmin torstaina Lontoon poliisi pidätti Assangen Ecuadorin suurlähetystöstä, missä tämä oli asunut vuodesta 2012. Poliisin mukaan Ecuador oli perunut Assangen turvapaikan.

Pian pidätyksen jälkeen Britannian oikeusistuin totesi Assangen syylliseksi takuuehtojensa rikkomiseen. Assangen kerrottiin rikkoneen ehtoja, jotka hänelle asetettiin, kun hän pääsi vapaaksi takuita vastaan vuonna 2012.

Tapaus liittyy Ruotsissa Assangea vastaan nostettuihin syytteisiin. Tietovuotajaa epäiltiin useista seksuaalirikoksista.

Ecuadorin presidentti ärsyyntyi valokuvista

Julian Assange sai Ecuadorin kansalaisuuden tammikuussa 2018. Uutistoimisto Reutersin mukaan Ecuador on nyt kumonnut väliaikaisesti Assangen kansalaisuuden. Lisäksi Ecuador syyttää Assangea ja Wikileaksiin liittyviä ihmisiä yrityksistä epävakauttaa maan hallitusta.

Assangen asianajaja Ecuadorissa, Carlos Poveda, sanoi Reutersin mukaan toimittajille, että Ecuador perui Assangen turvapaikan kostona presidentti Lenin Morenoon kohdistuvista korruptiosyytöksistä.

Reutersin mukaan Moreno suuttui, kun hänestä ja hänen perheestään otettuja vanhoja yksityisiä valokuvia levisi sosiaalisessa mediassa. Kuvien ottamisen aikaan Moreno asui perheineen Euroopassa.

Ecuadorin hallitus sanoi uskovansa, että Wikileaks oli jakanut valokuvat.

Vankeus uhkaa Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa puolestaan Assangea syytetään salaliitosta ja pyrkimyksistä murtautua viranomaisten tietojärjestelmiin. Yhdysvallat on vaatinut Assangen luovuttamista maahan, ja pyyntöä käsitellään oikeudessa toukokuussa.

Assangea voi odottaa Yhdysvalloissa viiden vuoden vankeusrangaistus. Syytteet liittyvät vuoden 2010 massiiviseen tietovuotoon, kun Wikileaks-sivusto julkaisi satojatuhansia Yhdysvaltojen viranomaisten dokumentteja, jotka paljastivat arkaluonteisia tietoja Irakin ja Afganistanin-sodista.

Assangen asianajajan mukaan tietovuotaja aikoo taistella luovutusta vastaan.