Maa painunut Turun toriparkkityömaalla jopa 20 senttimetriä – "Huolta aiheuttaa, miten kiinteistömme kestävät rakennustyöt"

Turun Toriparkin kaivuutyöt on keskeytyksissä. Katujen painuminen on huomattu myös viereisessä kauppakeskuksessa.

Maanalainen parkkialue
Kauppatorin Eerikinkadun puoleinen laita on vajonnut eniten.
Samuli Holopainen / Yle

Turun maanalaisen pysäköintilaitoksen eli toriparkin kaivaminen on keskeytetty painumisvaaran vuoksi.

Ylen haltuunsa saaman Turun kaupungin tilaaman selvityksen mukaan Eerikinkadulla maa on paikoin painunut työmaata kohti jopa 20 senttimetriä. Vielä torstaina Skanskan mukaan painumat olivat enimmillään 10 senttimetriä.

Katujen painumisesta on jaettu kuvia sosiaalisessa mediassa viime viikkoina runsaasti. Se on huomattu myös toria ympäröivissä kiinteistöissä.

Kauppakeskus Hansakorttelissa torin kaivuutöitä on seurattu tarkasti.

– Katujen painuminen on huomattu. Huolta aiheuttaa se, miten meidän kiinteistömme kestävät rakennustyöt. Lisätietoja saadaan tästä varmaan lähiviikkoina, kertoo kauppakeskusjohtaja Timo Palviainen.

Huolta aiheuttaa se, miten meidän kiinteistömme kestävät rakennustyöt. Lisätietoja saadaan tästä varmaan lähiviikkoina.

Timo Palviainen

Helmikuun alussa Hansakorttelin tiloissa olevassa Foija-ravintolassa tapahtui laaja vesivahinko, joka lopetti 180-vuotiaan ravintolan tarun.

– Isoin asia on meidän kohdalla on ollut sprinklerirunkovesijohdon halkeaminen, joka johti vesivahinkoon muun muassa vanhan ravintola Foijan tiloissa. Kellaritilojen kuivatus on edelleen käynnissä. Arvio on, että remontti valmistuu aikaisintaan kesän jälkeen, Timo Palviainen sanoo.

"Keskustelut ovat käynnissä"

Paalutusten osalta Hansakortteli ja Åbo Svenska Teater ovat kunnossa, mutta toriparkkitöiden vaikutuksia niihin ei pystytä vielä arvioimaan.

Timo Palviaisen mukaan paalutus on uusittu reilu kymmenen vuotta sitten. Keskustelut katujen painumisesta, rakennevaurioista ja vesivahingosta on aloitettu.

Rakennustöiden keskeyttäminen kertoo siitä, että osapuolet suhtautuvat painumiin ammatillisesti.

Juhani Wihanto

– Keskustelut ovat käynnissä rakennuttajan ja toriparkkiyhtiön kanssa. Vastuuasioita ratkotaan vesivahinkoon liittyen. Vakutuusyhtiöt keskustelevat tästä.

Kiinteistö Oy Eerikinkatu 8:n kiinteistöjen takana vaikuttava Wihanto Group luottaa rakennusvalvontaan.

– Luotamme siihen, että Toriparkki-yhtiö ja Turun rakennusvalvonta seuraavat painumien kehittymistä. He ovat olleet asiassa yhteistyökykyisiä ja aloitteellisia. Rakennustöiden keskeyttäminen kertoo siitä, että osapuolet suhtautuvat painumiin ammatillisesti, toteaa sähköpostiste toimitusjohtaja Juhani Wihanto.

Selvityksessä huomioidaan, että etenkin Eerikinkadun ja Kauppiaskadun kulmassa oleva vanha rakennus on vajonnut. Wihanto Group ei ole rakennuksesta huolissaan.

– Kiinteistö Oy Eerikinkatu 8:n kiinteistöt eivät ole kovaan pohjaan paalutettuja, mikä on normaali rakenne hieman vanhemmassa rakennuskannassa. Kiinteistöjen painuminen on ollut maltillista ja tasaista viimeiset kymmenet vuodet ja seurauksena tästä kiinteistönomistaja ei ole nähnyt tarpeelliseksi pohjavahvistuksen tekemistä, Juhani Wihanto sanoo sähköpostitse.

Turku ottaa työmaan suhteen aktiivisemman otteen

Turku kertoi aiemmin tällä viikolla aloittavansa toriparkin työmaalla säännölliset seurantapalaverit. Niissä on tarkoitus käydä läpi painumaa seuraavien mittareiden tuloksia.

– Jos mittaustulokset antavat aihetta korjaaviin toimenpiteisiin, ne käydään palavereissa läpi, kertoo Turun kaupungin tarkastusinsinööri Andreas Salonen.

Työmaan keskeyttämistä ei määrännyt Turku vaan urakoitsija Skanska teki päätöksen itse.

– Rakennusvalvonta linjasi, ettei Eerikinkadun kaivuita saa aloittaa ja he ovat työt sitten itse keskeyttäneet, Salonen toteaa.

Salosen mukaan maan siirtyminen on tietyissä kohdissa jo hidastunut, eikä hänen mukaansa syytä paniikkiin ole.

Lue lisää:

Turun toriparkin kaivaminen keskeytetty liiallisen painumisen vuoksi – savimaa on antanut periksi pahimmillaan 10 senttiä

Turku pyysi Turun Toriparkki Oy:ltä selvitystä maansiirtymistä – rakennusluvan ehdot täyttyvät

Toriparkkityömaan suoja-aita kallistui sunnuntai-iltana – Pelastuslaitos eristi aluetta

Juttua päivitetty 12.4. klo 11:56. Lisätty Wihanto Groupin kommentit.