1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen kansallismuseo

Tältäkö näyttää Kansallismuseon laajennus? 10 kiinnostavaa suunnitelmaa ehdokkaiden joukosta

Kansallismuseon lisärakennuksen arkkitehtuurikilpailuun tuli lähes 180 ehdotusta. Kaikki kilpailijat ovat EU-maista. Finalistit julkistetaan kesäkuussa.

Suomen kansallismuseo

Kansallismuseon lisärakennus on naamioitu puistoksi tai se seisoo museon sisäpihalla, selviää arkkitehtuurikilpailun ehdotuksista. Kaikki niistä on jätetty kilpailuun anonyymisti.

Poimimme tähän juttuun kymmenen toimituksen mielestä kiinnostavaa tai yllättävää suunnitelmaa ehdokkaiden joukosta.

Kaikki ehdokkaat löydät täältä (siirryt toiseen palveluun).

1

Nurmella

Ehdotus vaikuttaa opiskelijatyöltä, ja rakennuksen idea on hauska, vaikka se toimii ehkä parhaiten Saharassa. Siellä tosin hiekka tunkee suuhun avoimessa tilassa. Rakennuksen lippa näkyy Mannerheimintielle ja näyttelytilat on sijoitettu museon aitojen viereen.

Kansallismuseon lisärakennusehdotus Nurmella
Kansallismuseo

2

Kratti

Kohde henkii modernistisia ihanteita ja sen “leijuva” kupoli on koottu epäsäännöllisistä paloista. Krattin ytimessä on maahan upotettu atrium, jonka ympäri uudet tilat kiertyvät. Kupolin materiaalina on patinoitu kupari.

Kansallismuseon lisärakennusehdotus Kratti
Kansallismuseo

3

Finlight

Tämä on ehkä kisan hurjin suunnitelma, sillä lasinen uudisrakennus kohoaa näyttävästi kaupunkikuvaan ja täyttää melkein koko Kansallismuseon sisäpihan. Suunnittelijoiden mielestä kohde näyttäytyy iltaisin suurena lyhtynä.

Kansallismuseon lisärakennusehdotus Finlight
Kansallismuseo

4

Haviseva lehti

Rakennus tunkee voimakkaasti kaupunkikuvaan massiivisen puujulkisivun takia. Maantasossa on lasipaviljonki, ja näyttelytilat on sijoitettu sen yläpuolelle. Niiaava katto liittyy suunnittelijoiden mielestä Kansallismuseon monimuotoisiin kattorakennelmiin.

Kansallismuseon lisärakennusehdotus Haviseva lehti
Kansallismuseo

5

Sampo

Tässä on harvinaisen rohkea esitys Kansallismuseon lisärakennukseksi. Kohde on upotettu kokonaan pihakannen alle, ja maan päälle näkyy vain kolme suurta kraateria. Idea on saatu suomalaisesta mytologiasta.

Kansallismuseon lisärakennusehdotus Sampo
Kansallismuseo

6

Kallas

Rakennus näyttää ilmakuvassa kiehtovalta, ympäristöönsä mainiosti solahtavalta kohteelta, mutta tunnelma lässähtää sivuprofiilissa. Vastassa on tuttua tutumpi lasinen näyttelyaula, josta laskeudutaan pohjakerrokseen.

Kansallismuseon lisärakennusehdotus Kallas
Kansallismuseo

7

Kerkkä

Rakennus tuo mieleen koko suomalaisen nykyarkkitehtuurin uuden sukupolven, joka on menestynyt kansainvälisissä arkkitehtuurikilpailuissa omintakeisilla töillään. Veistoksellisen kohteen suunnittelijoiden täytyy olla Suomesta.

Kansallismuseon lisärakennusehdotus Kerkkä
Kansallismuseo

8

Tapiola

Ehdotus tuo mieleen entisaikojen näköalatornit, joista on yritetty leipoa nykyaikainen, monipolvinen versio. Kohde näyttää hämmentävältä Kansallismuseon sisäpihalla. Se voisi olla myös scifi-elokuvan lavaste.

Kansallismuseon lisärakennusehdotus Tapiola
Kansallismuseo

9

Kansallismurikka

Rakennuskompleksi näyttää ilmakuvassa kolmeen osaan leikatulta kääretortulta. Suunnittelijoiden mukaan kyse on maasta nousevasta pyöreästä kivestä, joka ei uhittele Kansallismuseolle. Päällys on harmaata graniittia.

Kansallismuseon lisärakennusehdotus Kansallismurikka
Kansallismuseo

10

Kanvas

Ehdotus on saanut vaikutteita Kansallismuseon katoista ja rakennuksella on messinkinen haarniska. Luonnonvalo pääsee maan alla olevaan näyttelytilaan pihalle kurkottavien kattolyhtyjen kautta.

Kansallismuseon lisärakennusehdotus Kanvas
Kansallismuseo