Nuuskaa katossa, sytkärillä poltettuja pintoja, hajotettua omaisuutta – torniolaista koulua piinaa paheneva ilkivalta

Tornion Raumon yläkoululla ilkivalta ja nuuskaongelma rehottavat viranomaisten ja koulun toimista huolimatta.

ilkivalta
Irti revitty ovenkarmi
Laura Valta / Yle

Torniolaisen Raumon yläkoulun käytävät näyttävät päällisin puolin siisteiltä ja uudenaikaisilta, mutta tarkempi tarkastelu paljastaa nuorten kyseenalaiset huvit.

Siellä täällä näkyy kattoon tai lattioille viskattuja, käytettyjä nuuska-annospusseja, vessan uusi kallis lamppu on rikottu, oleskelualueen maalipintaa on poltettu sytkärillä, yksi ovi on revitty irti saranoistaan ja oppilaiden itse toivoman pöytäryhmän penkki hajotettu.

Lisäksi vessanpönttöihin tungetaan toistuvasti käsipaperia niin paljon, että ne tukkeutuvat. Ilkivaltaa on tehty myös koulukuljetuksia hoitavissa linja-autoissa, joissa esimerkiksi penkkejä on viillelty rikki.

Rehtori Katri Keisu kertoo, että ongelmiin on yritetty puuttua monin keinoin. Erityisesti nuuskan käytön ja myynnin kitkemiseksi on uurastettu ja sitä seurataan tarkkaan.

– Asiaa on yritetty ratkoa kotien, poliisin, sosiaaliviranomaisten, nuorisotoimen ja ehkäisevän päihdetyön kanssa. Emme osaa sanoa, miksi asiaan ei saada ratkaisua, Keisu huokaa.

Raumon koulun ala-aulan katto, johon on heitetty käytettyjä nuuskapusseja.
Raumon koulun seinille ja kattoihin on viskottu käytettyjä nuuskapusseja. Kuvassa nuuskat näkyvät oikealla, pieninä mustina täplinä korkeassa katossa.Laura Valta / Yle

Vain osa koulujen ilkivallasta päätyy poliisille

Raumon koulu on vain yksi esimerkki kouluista, jotka painivat ilkivallan tai nuuskan aiheuttamien ongelmien kanssa.

Lapin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Arto Vähänikkilä kertoo, että vain osa koulujen ilkivallasta päätyy poliisin tietoon.

Vähänikkilän mukaan usein vain vakavimmista tapauksista tehdään rikosilmoitus. Hän kuitenkin kehottaa ottamaan yhteyttä poliisiin matalammallakin kynnyksellä – ainakin silloin, kun ongelmat ovat toistuvia.

– Varsinkin suuremmista asioista kannattaa ilmoittaa ja miksei pienemmistäkin, jos tekijä tiedetään. Silloin se kiinnostaa poliisiakin, koska sillä voi olla kasvatuksellinen merkitys ja voimme vaikuttaa nuoren jatkoon, Vähänikkilä muistuttaa.

Iso asenneongelma taustalla – ongelmat vietiin someen

Raumon koulun rehtori Katri Keisu uskoo, että osa huonosta käytöksestä johtuu nuorten näyttämisen halusta. Ilkivaltaa on ollut aina jonkin verran, mutta viime viikkoina yhteisen omaisuuden tuhoaminen on pahentunut selvästi.

– Kun asia nostetaan esille ja ongelmiin yritetään puuttua, näyttämisen halu vain lisääntyy, Keisu harmittelee.

Tornion sijainti Ruotsin rajan lähellä ei tee taistelua nuuskaa vastaan helpoksi, mutta Keisu toivoo silti, että asioihin voitaisiin puuttua.

Koska alaikäiset nuoret eivät voi ostaa nuuskaa laillisesti, laiton kaupankäynti rehottaa jopa koulun käytävillä ja yksittäisten nuuskapussien hinnat voivat olla jopa euron kappaleelta.

Raumon koulun oppilailta kerätyt tyhjät nuuskarasiat pussissa
Pussissa on vain osa reilun kahden kuukauden aikana kertyneistä, Raumon koulun oppilaiden käyttämistä nuuskarasioista. Rasioiden runsas määrä antaa kuvan miten laajasta ongelmasta on kyse.Laura Valta / Yle

Keisu haluaisi, että vanhemmatkin tietäisivät mitä koulussa tapahtuu. Hänen mielestään kyse on isosta asenneongelmasta.

– Toivoisin keskustelua asiasta. Nuorelta voi kysyä, mitä koulussa on tapahtunut. Täällä voi tulla käymään. Ja vaikka teini sanoo, että tänne et ainakaan tule, niin kutsussa ei lue, että teinin lupa tarvitaan kouluun tulemiseen, Keisu huomauttaa.

Keisu ei usko, että syyllistäminen auttaa tilanteen ratkaisemiseksi. Sen sijaan koulu valjasti sosiaalisen median avuksi keskustelun herättämiseksi. Koulun tekemää Facebook-päivitystä on jaettu ahkerasti.

– Ongelmat eivät poistu sillä, että niistä ei puhuta. Otimme tietoisen riskin ja teimme asiasta jutun. Kiinnostus on ollut valtavaa ja keskustelu sosiaalisessa mediassa on pysynyt asiallisena, Keisu sanoo.