Kierrätys tehostuu Suupohjassa – Jurvassa, Teuvalla ja Kauhajoella alkaa muovin kotikeräys

Kierrätettäväksi kelpaavat kotitalouden tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset.

kierrätys
muovin keräusastia
Suupohjan Kuljetuksen toimitusjohtaja Anne Laitala sanoo, että kolmihenkisessä taloudessa iso jäteastia täyttyy muutamassa viikossa puhtaasta pakkausmuovista.Mirva Ekman / Yle

Suupohjan Kuljetus on huhtikuun aikana aloittamassa muovin kotikeräyksen Jurvassa, Teuvalla ja Kauhajoella. Kotikeräys on vielä harvinaista, mutta koko ajan yleistymässä.

Suupohjan Kuljetuksen toimitusjohtajan Anne Laitalan mukaan tavoitteena on lisätä muovin kierrättämistä. Kotipihassa oleva keräysastia tekee kierrättämisen helpoksi.

Tähän mennessä 50 yrityksen asiakasta on jo tehnyt sopimuksen, että puhdas pakkausmuovi haetaan kotoa. Porkkana asiakkaille on säästö, joka syntyy, kun poltettavan jätteen määrä vähenee. Asiakkaan tarvitsee vain hankkia toinen jäteastia pihaan poltettavan jätteen astian rinnalle.

– Meillä on 7400 asiakasta yhteensä. Toivotaan, että mahdollisimman moni rupeaa kierrättämään muovia, sanoo Laitala.

Kierrätettävää kertyy paljon

Laitala esittelee kolmen hengen talouden jäteastiaa, johon pakkausmuovia on kerätty nyt parin viikon ajan. Iso astia on täyttynyt jo yli puolivälin. Pakkausmuovijätettä syntyy kotitalouksissa paljon.

Laitala muistuttaa, että kaikki muovitavara ei kuulu kierrätyslaatikkoon. Esimerkiksi ämpärit, pulkat tai postilaatikot ovat poltettavaa tavaraa.

Kierrätettäväksi kerätään kotitalouden tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia kuten jogurttipurkkeja, voirasioita, valmisruokapakkauksia ja erilaisia pesuainepakkauksia. Myös muovikassit ja -pussit kelpaavat kierrätettäviksi.

– Me annamme asiakkaille lajitteluohjeet, lupaa Laitala.

Hän tähdentää, että kysymys on nimenomaan helposti kierrätettävästä pakkausmuovista.

– Jos pakkauksen puhdistamiseen tarvitaan harjaa ja astianpesuainetta, silloin se kannattaa lajitella poltettavaan jätteeseen, neuvoo Laitala.

kierrätysohjeet
Muovin lajittelu ei ole vaikeaa, kun perehtyy ensin ohjeisiin.Mirva Ekman / Yle