1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Korkeapaine möllöttää Suomen yllä ja sää lämpenee päivä päivältä – Meteorologi: Ensi viikolla päästäneen yli 15 asteeseen

Lumet saavat ensi viikolla kyytiä.

sää
Näkymä Hakaniemen rannasta 7. huhtikuuta.
Näkymä Hakaniemen rannasta 7. huhtikuuta. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sää lämpenee pääsiäistä kohden päivä päivältä. Voimakas korkeapaine möllöttää Suomen yllä, ja se tietää poutaisia ja ainakin osin aurinkoisia päiviä.

– Seuraavia sateita voi odotella vasta ensi viikon loppupuolelle, jos ennusteet pitävät paikkansa, sanoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Viikonloppu on maan etelä- ja keskiosassa pilvinen, mutta poutainen. Aurinko näyttäytyy aika ajoin. Maan pohjoisosassa on aurinkoisempaa.

Lämpötilakarttoja ajalle 12.-14. huhtikuuta.
Lämpötilakarttoja ajalle 12.-14. huhtikuuta. Yle

– Huomenna lauantaina lämpötila nousee lännessä ja lounaassa yli viiteen asteeseen, sunnuntaina päästään ainakin lännessä lähelle kymmentä astetta, ja ensi viikolla sää lämpenee vielä lisää, sanoo Koskela.

Nykyisen ennusteen perusteella ensi viikon lämpimin päivä on torstaina. Maanantaina maan etelä- ja länsiosassa lämpötila kohoaa reiluun 10 asteeseen ja tiistaina hätyytellään jo 15 astetta. Pohjoisessa lämpötilat ovat viiden asteen molemmin puolin koko alkuviikon.

– Tiistaista on tulossa hyvin aurinkoinen päivä ja sää on keväisen lämmintä. Torstai näyttäisi olevan lämpimin päivä ja silloin voidaan päästä yli 15 asteeseen.

Jatkuuko lämpö pääsiäisen pyhien yli, sen suhteen ennusteet ovat vielä epävarmoja. Lämpenevistä päivistä huolimatta yöt ovat yhä kylmiä ja lämpötila laskee etelää myöten pakkasen puolelle. Koskelan mukaan yöpakkaset vähenevät vasta ensi viikon loppupuolella.

Lämpötilakarttoja ajalle 15.-17. huhtikuuta.
Lämpötilakarttoja ajalle 15.-17. huhtikuuta. Yle

Lumet hupenevat vauhdilla

Takatalvi koetteli eri puolilla Suomea alkuviikosta. Tällä hetkellä etelä- ja länsirannikolla maa on suuressa osassa lumeton.

pohjoisessa lunta on parhaimmillaan yli 80 senttimetriä ja maan keskiosassakin lunta on vajaasta kymmenestä sentistä puoleen metriin.

Koskelan mukaan lumipeite hupenee ensi viikolla vauhdilla. Yöpakkaset kuitenkin hidastavat tahtia.

– Ennusteen mukaan ensi viikon sunnuntaina lumet olisivat lähteneet pitkälle maan keskiosaa myöten, mutta sitä en uskalla luvata.

Lue seuraavaksi