Hyppää sisältöön

Päivi Nerg kiistää kaikki väitteet eduskunnan harhauttamisesta

Oikeuskanleri selvittää, ovatko virkamiehet salanneet eduskunnalta sote-uudistukseen liittyvää tietoa.

Päivi Nerg on pettynyt, vaikka jo parisen viikkoa on ollut epävarmaa, menevät sote- ja maakuntalait lainkaan maaliin. Kuva: Yle

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg kiistää kiivaasti kaikki epäilyt siitä, että virkamiehet olisivat koettaneet harhauttaa päättäjiä sote-valiokunnassa ja piilottaa tietoa.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) on kertonut, että virkamiehet olisivat jättäneet kertomatta oleellisia taloustietoja maakuntauudistuksesta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Nerg kiistää epäilyt siitä, että 210 miljoonan euron suuruinen summa olisi jäänyt mainitsematta sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

– Valtiovarainministeriö ei ole pimittänyt mitään tietoa, joka olisi tähän prosessiin liittyen ollut eduskunnassa tarpeen. Kaikki tarvittava tieto on toimitettu sote-valiokunnalle.

Nerg myös väittää kuvan vääristyvän, kun julki tuodut asiat on irrotettu isosta kokonaisuudesta.

– Sähköposti oli pieni otos sisäisestä keskustelusta.

Nerg sanoo, että työ valtiovarainministeriössä jatkuu normaalisti, sillä oikeuskanslerin tutkinta ei ole rikostutkinta.

Poliittinen paine saada sote aikaan on ollut kova, mutta Nergin mukaan poliitikot eivät ole painostaneet virkamiehiä.

Oikeuskansleri käynnisti kiireisen tutkinnan

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ryhtyy tutkimaan, ovatko virkamiehet salanneet sote-uudistukseen liittyvää tietoa eduskunnalta.

– Valtioneuvoston virkamiesten tehtävänä on huolehtia virkavalmistelusta ja eduskunnan päätöksenteon kannalta tarpeellisten selvitysten tekemisestä ja kokoamisesta oikeiden tietojen esittämiseksi eduskunnalle, Pöysti viestittää.

Helsingin Sanomien tiedot tietojen salaamisesta perustuvat sen haltuunsa saamiin sähköpostitietoihin. Viesteissä pohditaan, huomaako eduskunta lakiesitykseen jääneitä puutteita, joissa on kyse sadoista miljoonista euroista.

Oikeuskanslerinvirastoon on tehty aamupäivän aikana ainakin jo kaksi kantelua, mutta tämäntyyppiset asiat oikeuskansleri ottaa tutkittavaksi myös oma-aloitteisesti.

Pöystin mukaan on tarkasteltava myös oikeusasiamiehelle tulleet mahdolliset kantelut.

– Olennaista on asian ripeä mutta riittävän laaja ja objektiivinen tutkiminen. Ennen asian tutkimista ei asiaa sisällöllisesti voi kommentoida.

Valtiovarainministeriö: Eduskunta sai oikeat tiedot

Valtiovarainministeriö kiistää tiedot, joiden mukaan ministeriön virkamiehet olisivat jättäneet kertomatta oleellisia taloustietoja sote-uudistuksesta. Eduskunta sai oikeat tiedot maakunta- ja sote-uudistuksen rahoituksesta, ministeriö kertoo tiedotteessa.

Ministeriön mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle toimitettiin helmikuun lopussa sen pyytämä yhteenveto, jossa kuvattiin kasvupalvelujen poisjääntiä maakuntauudistuksesta ja sen vaikutusta lakipaketin hyväksyntään. Tässä vaiheessa oli epäselvää, mitä muita rahoituseriä kohdentumisongelma voisi koskea, kerrotaan tiedotteessa.

Ministeriön mukaan virkamiehet kertoivat valiokunnan kokouksessa rahoituksen kohdentumisongelmista, myös 210 miljoonasta eurosta 6. maaliskuuta.

Ylen saaman tiedon mukaan muistiosta ei ole kirjallista versiota. Yleensä valiokunnan suullisessa kuulemisessa esitetty uusi tieto, joka ei ole ollut asiakirjoissa, kirjataan jälkeenpäin. Kirjallinen tieto tarvitaan, sillä muutoin ei asiantuntijoilla mahdollisuutta ottaa kantaa tietoihin.

Ministeriö korostaa, että kyse ei ollut kokonaissummasta vaan rahan jakautumisesta maakuntien kesken ja kyse oli alle prosenttiyksikön epätarkkuudesta maakunnittaisen rahoituksen jakautumisen laskentaperusteissa.

Valtiosihteeri Martti Hetemäen mukaan eduskunta pyysi heiltä tietoja tiukalla aikataululla tilanteessa, jossa täsmällisiä tietoja ei vielä ollut.

Kun tiedot täsmentyivät, ne kerrottiin heti eduskunnalle, Hetemäki sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa on hyvä, että asia selvitetään perinpohjaisesti.