Rovaniemen kaupunki on saanut sidonnaisuusilmoitukset mahdollisesti yhtä lukuunottamatta

Sidonnaisuusrekisterin tarkoituksena on edistää päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

luottamustehtävät
Puheenjohtajan nuija
Jyrki Lyytikkä / Yle

RovaniemiRovaniemen kaupunki on saanut ilmoituksen päättäjien henkilökohtaisista sidonnaisuuksista lähes kaikilta niiltä, joiden pitää se lain mukaan antaa. Kuntalaki velvoittaa tiettyjä kunnan luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita ilmoittamaan kaikki sellaiset sidonnaisuudet, joilla voi olla merkitystä heidän julkiseen toimintaansa.

Rovaniemen kaupungin tarkastuslautakunnan mukaan sidonnaisuuksistaan on jättänyt kertomatta enää vain yksi luottamusmies, kokoomuslainen kaupunginvaltuutettu Mika Kansanniva. Hän toimii esimerkiksi Napapiirin Residuumin ja Rovaniemen Markkinakiinteistöjen hallitusten puheenjohtajana.

Kansanniva kuitenkin sanoo, että hän jätti sidonnaisuusilmoituksensa jo viime keväänä, mutta se oli paperilla, koska hän ei päässyt kirjautumaan kaupungin tietojärjestelmään. Kansanniva arvelee, että paperi on voinut hukkua matkallaan valtuuston kokouksesta kaupungin tarkastuslautakunnan kokoukseen.

Viime syksynä sidonnaisuusilmoitus puuttui vielä lähes kahdeksalta luottamushenkilöltä. Kaikki Rovaniemen kaupungin viranhaltijat ovat antaneet omat ilmoituksensa jo ennen viime syksyä.

Lisää kansalaisten luottamusta päätöksenteon puolueettomuuteen

Sidonnaisuusrekisterin tarkoituksena on edistää päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Sillä pyritään parantamaan kunnan asukkaiden luottamusta hallinnon riippumattomuuteen ja puolueettomuuteen. Ilmoittamisvaatimus on ollut voimassa tämän vaalikauden alusta alkaen.

Kunnassa ilmoitusvelvollisia luottamushenkilöitä ovat kunnanhallituksen jäsenet, valtuuston puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat, lautakunnan puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat. Teknisessä lautakunnassa ja ympäristölautakunnassa velvoite koskee myös lautakunnan jäseniä ja varajäseniä.

Ilmoitusvelvollisen on tehtävä sidonnaisuusilmoitus johtotehtävistä sekä luottamustoimistaan elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä. Lisäksi on ilmoitettava muun muassa merkittävästä varallisuudesta liike- tai sijoitustoiminnassa sen kunnan alueella, jossa henkilöllä on luottamusasema tai virka.

Lue lisää

Pian sinäkin näet, millaisia sidonnaisuuksia kuntasi päättäjillä on – Piilokorruption tutkija pitää tervetulleena: "Voi puhdistaa ilmaa"

Kuntapäättäjien pitää kohta paljastaa sidonnaisuutensa – muutos voimaan kesäkuun alussa