Tässä ovat Keski-Suomen vaalipiiristä valitut kansanedustajat – SDP:n Riitta Mäkinen äänikuningatar: "En odottanut tällaista menestystä"

Keskusta menetti paikan vasemmistoliitolle. Jatkokaudelle eivät päässeet Aila Paloniemi (kesk.), Toimi Kankaanniemi (ps.) ja Touko Aalto (vihr.).

eduskuntavaalit
Riitta Mäkinen.
Riitta Mäkinen.Laura Tolonen / Yle

Keski-Suomen vaalipiiristä eduskuntaan pääsivät kivijärveläinen Anne Kalmari (kesk.), jyväskyläläinen Riitta Mäkinen (sd.), jyväskyläläinen Sinuhe Wallinheimo (kok.), viitasaarelainen Teuvo Hakkarainen (ps.), jyväskyläläinen Bella Forsgren (vihr.),saarijärveläinen Petri Honkonen (kesk.), jämsäläinen Piritta Rantanen (sd.), jämsäläinen Jouni Kotiaho (ps.), äänekoskelainen Juho Kautto (vas.) ja jyväskyläläinen Joonas Könttä (kesk.).

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ylen tulospalvelusta löydät muun muassa tuoreiden kansanedustajien vaalilupaukset sekä kuntakohtaiset tulokset.

Jatkokaudelle eivät päässeet Aila Paloniemi (kesk.), Toimi Kankaanniemi (ps.) ja Touko Aalto (vihr.). Kankaanniemi kommentoi Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), ettei ole pettynyt.

Kaudella 2015–2019 kansanedustajina toimineista ehdolla eivät olleet Mauri Pekkarinen (kesk.), Lauri Ihalainen (sd.) ja Susanna Huovinen (sd.). Huovinen jätti eduskunnan jo ennen kauden päättymistä, ja hänen tilallaan kansanedustajana on toiminut Mäkinen.

Mäkinen äänikuningatar

Eniten ääniä keräsi SDP:n Riitta Mäkinen, 8 912 ääntä.

– En odottanut tällaista menestystä, onhan tuo äänimäärä kerrassaan jotain aivan käsittämätöntä. Kannatus täytyy aina ansaita, mitään itsestäänselvyyksiä ei ole.

– Puolueelle kaksi kansanedustajaa on pettymys, kampanjoinnin tavoitteena on ollut palauttaa kolmas paikka. Iso mietinnän paikka, että mitä olisi voitu tehdä paikallisella tasolla toisin, Mäkinen jatkaa.

Edellisissä vaaleissa Lauri Ihalainen oli vaalipiirin ykkönen 10 347 äänen saaliillaan.

Puolet uusia

Keskisuomalaisista kansanedustajista uusia on puolet: Bella Forsgren, Piritta Rantanen, Jouni Kotiaho, Juho Kautto ja Joonas Könttä.

– Onhan tässä nyt aikamoinen tunnelma ollut. Kun ennakkoäänet kun tulivat olin onnellinen, mutta vielä jännitin. Nyt uskaltaakin jo iloita. Mutta on hiukan suruakin, meillä oli tavoitteena kaksi paikkaa. Harmi ettei sitä saavutettu, pienoinen pettymys tämä on, vihreiden Forsgren sanoo.

Bella Forsgren.
Bella Forsgren.Laura Tolonen / Yle

Viimeisenä valittu keskustan Könttä sai jännittää loppuun saakka eduskuntapaikkaansa.

– Olen sitä mieltä, että uusia päättäjiä tarvitaan. Keski-Suomen tuloksesta olen tämän osalta iloinen.

Hänen mielestään keskustan tulos on sellainen, että puolueella ei ole asiaa hallitukseen.

– Tulos on viesti kansalta, ja sitä viestiä tulee kuunnella tarkoin. Keskustan on syytä miettiä, miksi hallitusvastuu painoi meitä näin paljon verrattuna esimerkiksi kokoomukseen. Näkisin, että teimme viestinnässä virheitä ja osittain unohdimme, mistä keskustassa on kyse.

Eurovaaliehdokkuus ja ministerin salkku?

Jatkokaudelle hiukan yli 8 000 äänellä päässyttä perussuomalaisten Teuvo Hakkaraista kiinnostaa eurovaaliehdokkuus.

– En ole vielä neuvotellut puolueen johdon kanssa, mutta asia ratkeaa lähiaikoina.

Hakkarainen kertoo vaalimenestyksen salaisuuden olevan rehellisyys ja suoraviivaisuus.

Teuvo Hakkarainen.
Teuvo Hakkarainen.Laura Tolonen / Yle

Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo myöntää, että ministerin salkku kiinnostaa. Luonnollisin vaihtoehto hänelle olisi omasta mielestään kulttuuri- ja urheiluministerin salkku, mutta Wallinheimo muistuttaa, että paljon töitä on vielä tehtävänä.

– Ei mennä asioiden edelle.

Keskusta menetti yhden, vasemmistoliitto sai yhden

Vaalipiirissä puolueiden paikkajakaumaan tuli vain pieniä muutoksia: keskusta menetti yhden paikan ja vasemmistoliitto sai yhden.

– Keski-Suomen osalta puolueen tulos on kohtuullisen hyvä. Valtakunnallisesti tulos on historiallisen huono. Tämä johtuu paljolti siitä, että hallitus joutui tekemään vaikeita ratkaisuja. Emmekä onnistuneet viestimään, miksi tehtiin niitä ratkaisuja mitä piti tehdä, Mauri Pekkarinen kertoo.

Äänestysprosentti kasvoi Keski-Suomessa viime eduskuntavaaleista. Nyt se oli 70,9 prosenttia, neljä vuotta sitten luku oli 69,7 prosenttia.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus