Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi kiistanalaisen Keminmaan Rajakankaan alueen kaavavalitukset

Päätöksestä voi valittaa vielä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta jos näin ei tapahdu, pitkään kiistelty alue saa lainvoimaisen asemakaavan.

Keminmaa
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus asiakaspalvelun ovi Oulussa.
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi Keminmaan Rajakankaan kaavaprosessia koskevat valitukset.Hannu Karjalainen / Yle

Keminmaan kiistanalaisen Rajakankaan alueen kaavoituksesta tehty valitus on kaatunut hallinto-oikeudessa. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus jätti valitukset pääosin tutkimatta ja hylkäsi ne tutkimaltaan osin.

Antero ja Sakari Lepojärvi olivat valittaneet oikeuteen alueella maata omistavan Lepojärven kuolinpesän edustajina muun muassa kaavan päätöksenteosta ja valmistelusta, sekä siihen osallistuneiden esteellisyydestä. Valituksessa käsiteltiin myös kiistan osapuolten suhteita kunnan päätöksenteossa.

Hallinto-oikeus päätyi käsittelemään vain päätöksentekoprosessia koskevat valitukset, jotka se hylkäsi. Oikeuden mukaan alueen asemakaavan laadinnassa päätös kaavasta ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, eikä se ole lainvastainen valituksessa esitettyjen perustelujen pohjalta.

Kaava saa lainvoiman, jos päätöksestä ei valiteta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Rajakankaan teollisuusalueen kaavoitus on pantiin vireille syksyllä 2016. Alueen suurimpana maanomistajana Lepojärven perikunnan edustajat ovat valittaneet hallinto-oikeuteen myös kunnan suorittamista maanostoista. Nekin valitukset hylättiin.

Rajakankaan alue on kaavoitettu teollisuusrakentamiselle. Se sijaitsee Nelostien, Jäämerentien ja Tornion rautatien muodostamassa kolmiossa Keminmaan kunnan länsiosassa.