Nuuska maitokauppoihin ja naisille Lotta-koulutusta – Nuorten vaalitentissä keskusteltiin kohteliaasti ja huutamatta vaikeista asioista

Keskustelua käytiin esimerkiksi koulutuksesta, päihteistä, ilmastonmuutoksesta ja hävittäjistä.

eduskuntavaalit
Nuorten vaalitentti Oodissa.
Poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat Ylen vaalitentissä keskustakirjasto Oodissa.

Tämän kevään viimeisessä eduskuntavaalissa puhuttiin vihdoin koulutuksesta ja nuuskasta, kun nuorisojärjestöjen puheenjohtajat ottivat mittaa toisistaan.

Ylen vaalitentissä Helsingin keskustakirjasto Oodissa kohtasivat Kokoomusnuorten Henrik Vuornos, Keskustanuorten Suvi Mäkeläinen, Demarinuorten Mikkel Näkkäläjärvi, Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Amanda Pasanen, Perussuomalaisten Nuorten Asseri Kinnunen, Sinisten Nuorten Tiina Ahva, RKP-Nuorten Christoffer Ingo ja Kristillisdemokraattisten Nuorten Aleksi Sarasmaa. Vasemmistonuoria edusti hallituksen jäsen Noora Tapio.

Tentin alkupuolella eniten keskustelua herättivät päihteet.

Kokoomusnuorten aloite kannabiksen dekriminalisointiin sai puheenjohtajilta laajan tuen.

Vuornoksen mukaan nykyinen huumepolitiikka ei ole onnistunutta, ja huumeongelmien kanssa painivia pitäisi kohdella potilaina eikä rikollisina.

RKP puolestaan vapauttaisi nuuskan. Ingon mukaan nuuskan käyttö on myös kulttuuriperinne. Nuuskan valvontaa kiristävää keskustaa lukuun ottamatta nuorisojärjestöt laillistaisivat nuuskan myynnin, jotta valtio pystyisi keräämään kaupankäynnistä verotuloja. Puheenjohtajat myös huomauttivat, että nuuskaa saa jo nyt todella helposti.

Vaalitenteissä koulutusta on monen mielestä käsitelty turhan vähän. Perjantai-iltana asiaan tuli muutos.

Nuorisojärjestöjen puheenjohtajia puhutti esimerkiksi toisen asteen koulutuksen maksuttomuus, mutta yksimielisyyttä ei syntynyt. Kinnunen käyttäisi materiaalien hankkimiseen suunnatut tuet mieluummin lähiopetuksen lisäämiseen.

Myös monelle opiskelijalle tutusta opintotuen takaisinperinnästä keskusteltiin. Tulovaltontaa pidettiin epäreiluna. Ahva poistaisi opintotuen tulorajat kokonaan, Ingo korottaisi 50 prosentilla – ja kertoi joutuneensa maksamaan tukia takaisin.

Keskustanuorten Mäkeläinen joutui vastaamaan Sipilän hallituksen koulutusleikkauksiin.

Mäkeläinen sanoi opintorahan leikkausten näkyneen omassa arjessaankin, mutta yltyi pian korostamaan hallituksen saavutuksia: opiskelijat on saatu yleisen asumistuen piiriin, ja ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön YTHS:n toiminta laajenee koskemaan myös ammattikorkeakoulujen opiskelijoita.

Mutta mistä rahat?

Kinnunen lopettaisi humanitäärisen maahanmuuton, Pasanen karsisi ympäristölle haitallisia yritystukia.

Keskustelua herätti myös asepalvelus. Puheenjohtajista kaikki muuttaisivat nykyjärjestelmää.

Ahva ehdottaa naisille Lotta-koulutusta, Sarasmaa ulottaisi kutsunnat koskemaan kaikkia sukupuolia, mutta säilyttäisi yleisen asepalveluksen.

Sukupuolineutraalius jakoi mielipiteitä. Kinnunen ei "todellakaan" kannattaisi Pasasen ehdottamaa sukupuolineutraalia vapaaehtoista palvelusta, sillä kyse ei ole ensisijaisesti yhdenvertaisuudesta vaan maanpuolustuksesta.

Sukupuoli- ja seksuaaliasiat olivat muutenkin tapetilla.

Sekä alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy että kolmannen sukupuolen lisääminen jakoivat mielipiteitä.

Mäkeläisen mielestä translaki pitäisi uudistaa kokonaan seuraavalla hallituskaudella. Ahva puolestaan piti nykyjärjestelmää hyvänä. Sukupuolen ei hänestä tulisi olla ilmoitusasia.

Muunsukupuolinen Tapio kuunteli vieressä.

Jostain ainakin katsojat olivat samanmielisiä. Nuorisojärjestöjen puheenjohtajien perusteella suomalaisen politiikan tulevaisuus on valoisa.

Ei huutoa, ei päällepuhumista.

Lisää aiheesta:

Tässä nuorten vaalikeskustelun osallistujat – mukana väestönvaihdosta twiittaileva perussuomalainen ja suoran toiminnan vasemmistolainen