Tukholman poliisi ampui kehitysvammaisen 25 laukauksella – Syyttäjä: yksi laukaus oli laiton

Downin syndroomasta kärsivä nuori mies leikki aseilla ja piti poliiseista.

poliisi
Ruotsalainen poliisiauto.
Patrik Österberg / AOP

Ruotsin syyttäjänvirasto on aloittanut oikeustoimet kahta tukholmalaista poliisia vastaan. He ampuivat kuoliaaksi 20-vuotiaan kehitysvammaisen miehen viime elokuussa.

Murhenäytelmä sai alkunsa, kun Downin syndroomasta kärsivä mies oli karannut kotoaan. Mies oli henkiseltä kehitykseltään pikkulapsen tasolla. Hän piti leikkiaseilla leikkimisestä. Hän piti paljon myös poliiseista, kertoo muiden muassa Aftonbladet-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Kolme poliisia, jotka näkivät hänet Tukholman Norrbackagatanilla eivät tienneet hänen taustastaan. He näkivät, että miehen kädessä oli ase, joka todellisuudessa oli vaaraton leikkipyssy.

Poliisit käskyttivät miestä pudottamaan aseen. Tämä ei totellut, jolloin poliisit avasivat tulen.

Poliisit ampuivat kaikkiaan 25 laukausta, joista kolme osui mieheen. Ammunnan aikana uhri käänsi selkänsä poliiseille. Tuolloin hänen selkäänsä osui vielä yksi luoti, joka koitui hänen kohtalokseen.

Syyttäjän mukaan poliisien päätös avata tuli oli perusteltu, koska heillä oli syy uskoa olevansa vaarassa. Hätävarjelutilanne kuitenkin päättyi siinä vaiheessa, kun uhri kääntyi selin. Tuolloin ammuttu viimeinen laukaus oli lainvastainen, katsoo syyttäjä.

– On olemassa sellainen asia kuin toimintakontrolli. Se tarkoittaa, että jokaisen laukauksen jälkeen on harkittava, onko ampumista syytä jatkaa, syyttäjä perustelee.

Kolmesta tilanteeseen osallistuneesta poliisista yksi saa syytteen kuolemantuottamuksesta ja yksi virkavirheestä. Yksi selviää ilman syytettä.

Lisää aiheesta:

Tukholman poliisi ampui kehitysvammaisen – "käyttäytyi uhkaavasti" Poliisi ampui Down-nuoren vain muutaman korttelin päässä kodistani – onko Ruotsin poliisista tullut liian liipaisinherkkä?