USA:n uhkausten seuraus? Kansainvälinen rikostuomioistuin ei ryhdy tutkimaan Afganistanin sotarikoksia

Yhdyvaltain ulkoministeri uhkasi aiemmin tässä kuussa ICC:n työntekijöitä pakotteilla, jos tuomistuin alkaa tutkia Yhdysvaltain sotilaiden Afganistanissa mahdollisesti tekemiä sotarikoksia.

Kansainvälinen rikostuomioistuin
Fatou Bensouda
Yhdysvallat on painostanut ICC:tä muun muassa peruuttamalla pääsyyttäjä Fatou Bensoudan viisumin.Marcel Bieri / EPA

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n tuomarit ovat torjuneet oikeuden syyttäjien pyynnön aloittaa sotarikostutkinta Afganistanin konfliktista.

ICC:n syyttäjät ovat selvitelleet jo vuosikymmenen ajan väitettyjä sotarikoksia Afganistanissa. Selvitys on kohdistunut kaikkiin konfliktin osapuoliin; Afganistanin hallituksen joukkoihin, Taliban-järjestöön, Haqqani-ryhmittymään sekä Yhdysvaltain joukkoihin. ICC olisi tutkinut muun muassa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n mahdollisia salaisia vankiloita, joita maassa on epäilty olleen.

ICC:n tuomarit perustelevat sotarikostutkinnan aloittamatta jättämistä muun muassa todisteiden puutteella. Lisäksi tuomarit pitävät epätodennäköisenä, että eri valtiot kykenisivät yhteistyöhön tutkinnassa.

Vaikka tuomarit pitävät syyttäjien vuosien selvitystyötä perusteellisena, he katsovat, että Afganistanin tämänhetkinen tilanne rajoittaa tuloksekkaan tutkinnan toteuttamista ja mahdollisten syytteiden nostoa.

USA uhkasi ICC:n työntekijöitä pakotteilla

Kansainvälisen rikoslain apulaisprofessori Kevin Jon Heller Amsterdamin yliopistosta pitää tuomareiden perusteluja käsittämättöminä.

– Jos nämä ovat kriteerit, eivät he (ICC) tule avaamaan koskaan uusia tutkintoja, Heller sanoo.

Aiemmin tässä kuussa Yhdysvallat kumosi (siirryt toiseen palveluun) ICC:n pääsyyttäjän Fatou Bensoudan viisumin Yhdysvaltoihin. Yhdyvaltain ulkoministeri Mike Pompeo oli aiemmin ilmoittanut uhkaavansa ICC:n työntekijöitä pakotteilla, jos tuomistuin alkaa tutkia Yhdysvaltain sotilaiden Afganistanissa mahdollisesti tekemiä sotarikoksia.

Lisäksi Pompeo ilmoitti, että pakotteita asetetaan myös, jos ICC alkaa tutkia Yhdysvaltain kumppanimaiden, kuten Israelin tekoja ilman näiden suostumusta.

Yhdysvallat, kuten myös esimerkiksi Kiina ja Venäjä, ei ole ICC:n jäsen. Yhdysvallat pitää oikeusistuinta puolueellisena. Yhdysvaltain linja on, että jos sen sotilaat syyllistyvät sotarikoksiin, asia käsitellään Yhdysvaltain omissa rikos- ja sotilastuomioistuimissa.

Aiheesta lisää:

USA uhkaa kansainvälistä oikeusistuinta pakotteilla, jos sen sotilaiden tekemiä mahdollisia sotarikoksia aletaan tutkia

BBC: (5.4.) US revokes visa of International Criminal Court prosecutor (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters