1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sudan

Vallan Sudanissa ottanut armeija varoittaa protestoijia: Nollatoleranssi levottomuuksiin

Protestoijat eivät ole tyytyväisiä armeijan valtaannousuun, sillä vallankaappauksen takana olevien tahojen arvellaan olevan liian läheisissä väleissä syrjäytettyyn presidenttiin.

Mielenosoittajat pitelivät Sudanin lippua Khartumissa 9. huhtikuuta. Kuva: EPA

Sudanin armeijan johto varoittaa kaduille palaneita proteistojia nollatoleranssista levottomuuksia kohtaan.

Armeijan tiedottaja ilmoittaa, ettei väliaikainen sotilashallinto ole aikeissa ottaa maata lopullisesti valtaansa, ja että Sudanin tulevaisuudesta päättää lopulta maan kansa. Armeija kuitenkin korostaa pitävänsä yllä yleistä järjestystä.

Armeijan edustajat ovat vakuuttaneet, että Sudanissa siirrytään siviilihallintoon viimeistään kahden vuoden siirtymäajan jälkeen. Toisaalta myös lyhyempi, ainostaan kuukauden mittainen siirtymäaika voi olla armeijan mukaan riittävä, mikäli siirtyminen kohti siviilihallintoa sujuu rauhallisesti

Sotilaat syrjäyttivät eilen epäsuosiossa olevan presidentti Omar al-Bashirin. Mielenosoittajat ovat kuitenkin tyytymättömiä armeijan valtaannousuun, sillä ne uskovat vallankaappauksen takana olevien tahojen olevan liian läheisissä väleissä syrjäytettyyn presidenttiin.

Sudanin valtiollisen median mukaan armeija on pyytänyt maan poliittisia puolueita nimeämään edustajat keskustelemaan väliaikaisen sotilashallinnon edustajien kanssa. Illalla armeija kuitenkin ilmoitti, että neuvotteluja lykätään toistaiseksi ja että niitä on määrä käydä myöhempänä, mutta vielä täsmentämättömänä ajankohtana.

Afrikan Unioni tuomitsi vallankaappauksen

Tänään armeija ilmoitti, ettei se luovuta Darfurin sotarikoksista syytettyä Omar al-Bashiria Kansainväliselle sotarikostuomioistuimelle ICC:lle, vaan että entinen presidentti saattaa joutua oikeuden eteen Sudanissa.

Armeijan innottomuutta viedä Bashiria ICC:n eteen selitää se, että armeija ja muu Sudanin valtaeliitti ovat olleet osallisena samoissa julmuuksissa, joista Bashiria syytetään.

Afrikan Unioni on tuominnut Sudanin sotilasvallankaappauksen todeten, ettei se palvele Sudanin kansan toiveita, eikä ratkaise niitä haasteita, joiden kanssa maa tällä hetkellä kamppailee, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Venäjä, joka on isännöinyt Bashiria kansainvälisistä matkustuspakotteista huolimatta, vetosi puolestaan maltin puolesta.

Aiheesta lisää:

Omar al-Bashir hallitsi Sudania kovin ottein kolme vuosikymmentä – Länsi-Darfurin konflikti toi syytteet kansanmurhasta

Sudan coup: Military warns against disturbances (siirryt toiseen palveluun)

Sudanissa vallankaappaus – armeija valtaan, presidentti pidätetty, perustuslaki lakkautettu, rajat suljettu