Britanniassa pohditaan, missä herttuatar Meghan synnyttää – kotisynnytys saattaisi innostaa muitakin äitejä samaan

Suomessa vain murto-osa lapsista syntyy kotona. Suunniteltuja kotisynnytyksiä oli toissa vuonna 59 kappaletta.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan kuvattuna Marokon vierailullaan 25. helmikuuta. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Ainakin brittilehdistö odottaa kuumeissaan kevään suurinta kuninkaallista hetkeä: prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin esikoisen syntymää.

Lapsen odotetaan syntyvän piakkoin, mutta siihen viralliset tiedot sitten kutakuinkin jäävätkin.

Kensingtonin palatsi vahvisti lokakuun puolivälissä, että Sussexin herttuatar odottaa kevätvauvaa.

Sen tarkempia tietoja, kuten vaikkapa laskettua aikaa, ei ole kerrottu julkisuuteen.

Tällä viikolla hovista tiedotettiin, että Harry ja Meghan "odottavat innolla" vauvauutisen kertomista julki, kunhan ovat saaneet juhlia perheenlisäystä yksityisesti.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan kuvattuna WE Day - tapahtumassa Wembleyn areenalla Lontoossa 6. maaliskuuta. Kuva: Will Oliver / EPA

Tämä tarkoittaa, että poseerausta sairaalan ovella pian synnytyksen jälkeen tuskin nähdään.

Harryn isoveli, prinssi William ja hänen puolisonsa, herttuatar Catherine ovat esitelleet jokaisen kolmesta lapsestaan sairaalan ovella pian syntymän jälkeen.

Valittu paikka on ollut lontoolaisen St. Maryn sairaalan yksityissiipi, jossa ovat syntyneet myös William ja Harry itse.

Williamin ja Katen kolmas lapsi syntyi huhtikuussa 2018. Tuolloin mediassa ja sosiaalisessa mediassa hämmästeltiin (siirryt toiseen palveluun), miksi vastasynnyttänyt äiti laitetaan esiintymään täydessä meikissä ja korkokengissä vain tunteja synnytyksen jälkeen.

Prinssi William ja herttuatar Catherine esittelivät kolmannen lapsensa yleisölle heti tämän syntymäpäivänä viime huhtikuussa. Kuva: Andy Rain / EPA

Tieto saapuu Instagramissa?

Meghan ja Harry saattavat tehdä asiat täysin toisin. Pariskunta perusti hiljattain virallisen Instagram-tilin (siirryt toiseen palveluun), mikä herätti heti spekulaatioita, että vauvan syntymästä tiedotetaan siellä.

Lapsen syntypaikkakaan ei välttämättä ole sama kuin isällään ja pienillä serkuillaan.

The Sun raportoi (siirryt toiseen palveluun), että Harryn ja Meghanin synnytyspaikka olisi valittu läheltä pariskunnan Windsorissa sijaitsevaa kotia. Toiveissa on Sunin mukaan mahdollisimman yksityinen synnytys.

– Hän haluaa normaalin, luonnollisen synnytyksen ja luoda suhteen vauvaansa ilman, että hänet puunataan ja föönataan vain kuvia varten, Sun siteeraa lähteensä kommentteja Meghanin ajatuksista.

Daily Mail puolestaan on kertonut (siirryt toiseen palveluun), että pariskunta pohtisi kotisynnytystä. Sairaalasynnytystä ei Daily Mailin lähteiden mukaan ole suljettu pois vaihtoehdoista, sillä 37-vuotiaana Meghan on ensisynnyttäjäksi varsin iäkäs.

Sussexin herttuatar Meghan vieraili King's Collegessa naistenpäivänä eli 8. maaliskuuta. Kuva: Andy Rain / EPA

Tulisiko kotisynnytyksistä trendi?

Kuningatar Elisabet II on synnyttänyt lapsensa joko Buckinghamin palatsissa tai Clarence Housessa.

Ennen kotisynnytykset olivat yleisiä kaikkialla, mutta nykyisin ne ovat kehittyneissä maissa varsin harvinaisia. Britanniassa vain yksi 50 naisesta synnyttää nykyisin kotona (siirryt toiseen palveluun).

Spekulaatiot kuninkaallisen parin kotisynnytyspohdinnoista ovat nostattaneet aiheesta keskustelua myös brittimediassa. Synnytysopettaja Val Willcox mietiskeli Wales Onlinessa (siirryt toiseen palveluun), mitä Meghanin kotisynnytys tarkoittaisi kotisynnytysten suosiolle Britanniassa.

– Jos jonkun korkean profiilin henkilön uutisoidaan synnyttäneen kotona, saaneen ihanan vauvan ja kaiken menneen hyvin, se saattaa johtaa yhä useamman naisen kysymään kätilöiltään, voisiko hänkin tehdä niin.

Suomessa 99,5 prosenttia synnytyksistä tapahtuu sairaaloissa, kertovat THL:n tilastot.

Lue lisää: