1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapaturmat

Kolme ihmistä pudonnut lauantaina jäihin karkuteille juosseiden koirien perässä

Kuopiossa jäihin putosi ensin emäntä ja perässä vielä isäntäkin. Kirkkonummella oli samantapainen pelastustehtävä.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pelastuslaitokset kertovat kahdesta eri tapaturmasta lauantaina Kuopiossa ja Kirkkonummella, joissa koiranomistajat ovat pudonneet heikkoihin jäihin pelastaessaan karanneita lemmikkejään.

Kuopion Juankoskella säikäytti tapaturma, jossa kaksi ihmistä ja koira putosivat kukin vuorollaan kotirannassa avantoon.

Tapaus sattui aamupäivällä lauantaina Muuruvedellä. Perheen saksanseisoja oli äkännyt eläimen jäällä ja sännännyt sen perään. 200 metrin päässä rannasta jäät pettivät koiran alla. Koirarotu on tyypillisesti painoltaan 20–30-kiloinen.

Koiran omistava nainen kiirehti jäille pelastamaan lemmikkinsä, mutta joutui samaan avantoon. Perään lähtenyt perheen isäntä putosi hänkin jäihin.

Isäntä sai kuitenkin koiran, emännän ja viimeisenä itsensä nostettua ylös. Myös naapuri tuli jäille avuksi. Naapurin paikalle hälyttämä pelastuslaitos vei sairaalan jatkotutkimuksiin naisen, joka kylmettyi avannossa arvion mukaan parikymmentä minuuttia.

– Todella iso tuuri, että pääsivät pois, toteaa päivystävä palomestari Antti Korhonen.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen mukaan mukana oli paitsi onnea myös neuvokkuutta, sillä isäntä varasi jäille mukaan tikkaat ja vesurin. Vesurilla hän sai jäitä siirrettyä ja tikapuilla kantavuutta.

Jäätilanne on Korhosen mukaan keväisen normaali – eli todella epätasainen.

– Tämä oli virtaava paikka. Missä virtaa, jäät voivat olla jopa koko matkalta jo sulat, Korhonen kuvailee.

Alueella satoi alkuviikosta runsaasti lunta, mikä vaikeuttaa jään kantavuuden arviointia.

Naapurista apua myös Kirkkonummella

Iltapäivällä Kirkkonummella oli hyvin samantapainen pelastustehtävä.

65-vuotias mies ja hänen koiransa pelastettiin veden varasta. Mies oli lähtenyt pienellä kanootilla jäille pelastamaan 100 metrin päässä rannasta uponnutta koiraa ja pudonnut itse avantoon jo 30 metrin päässä rannasta. Koira oli lähtenyt rantatontilta joutsenten perään.

Tässäkin tapauksessa naapuri tuli hätiin. Naapurin ja pelastuslaitoksen helikopterin avulla sekä koira että hänen isäntänsä saatiin nostettua kuiville.

Päivystävä palomestari Jaakko Niskala suosittelee, että tähän vuodenaikaan koirat olisivat kotipihallakin kytkettyinä, jos vaarana on karkaaminen jäälle.

– Moni on tästä puhunut, joilla on omaa kokemusta, mutta kaikki eivät hoksaa.

Niskala sanoo, että Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella on lauantaina ollut myös vielä yksi pelastustehtävä, jossa koira on pudonnut avantoon.