1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. onnettomuustutkinta

Levin palon kuolonuhrit ja selviytynyt olivat alaikäisiä sisaruksia

Perheen täysi-ikäinen huoltaja ei ollut mökissä palohetkellä. Palossa ei epäillä rikosta tai huolimattomuutta.

Kuva: OTKES

Varhain perjantaina Levillä syttyneen mökkitulipalon kaikki kolme kuolonuhria ja yksi palosta selviytynyt olivat alaikäisiä, kertoo Onnettomuustutkintakeskus (Otkes).

Palosta selviytynyt perheenjäsen oli lähes täysi-ikäinen ja yläkerrassa nukkuneet ja menehtyneet olivat hänen pikkusisaruksiaan. Lapin poliisin rikoskomisarion Kirsi Huhtamäen mukaan menehtyneet olivat kouluikäisiä.

Edelleenkään palon syytä ei ole kyetty selvittämään. Mahdollisuuksia vielä on.

Kirsi Huhtamäki

Lapin poliisilaitoksen mukaan mökkiseurueeseen kuului lisäksi yksi täysi-ikäinen huoltaja, joka ei ollut palon aikaan rakennuksessa. Mökin vuokrannut perhe oli Etelä-Suomesta.

Onnettomuuden osallisia kuten huoltajaa, palosta selviytynyttä ja mökin omistajaa on kuultu viikonlopun aikana. Kuolonuhreille tehdään myös kuolemansyyn tutkinta.

Huhtamäen mukaan teknisessä tutkinnassa on jo edistytty jonkin verran.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

– Mökki on isohko, mutta on saatu poissuljettua sellaisia tiloja, mistä palo ei näillä näkymin olisi lähtenyt. Edelleenkään palon syytä ei ole kyetty selvittämään. Mahdollisuuksia vielä on, Huhtamäki kertoo.

Huhtamäen mukaan palossa ei epäillä rikosta eikä myöskään ole ilmennyt mitään, mikä viittaisi, että palo olisi johtunut huolimattomuudesta.

Lomamökin paloa sammutetaan Kittilän Levillä 12.4.2019. Kuva: Lapin poliisi

Levin Isorakalla paloi kaksikerroksinen hirsimökki, jossa oli tapahtumahetkellä noin kello kolmelta perjantain vastaisena yönä neljä alaikäistä. Palopaikka on lähellä Levin ydinkeskustaa Levitunturin pohjoispuolella Hankatiellä.

Alakerrassa nukkunut perheenjäsen pääsi pelastautumaan. Alkutietojen mukaan hän oli herännyt palovaroittimeen. Kolmea yläkerrassa nukkunutta ei kyetty pelastamaan.

3 onnettomuustutkijaa – halutaan katsoa läpi "erityisen tarkkaan"

Tulipalo oli voimakas ja kehittyi nopeasti täyden palamisen vaiheeseen. Näin kävi Lapin pelastuslaitoksen mukaan varsinkin yläkerrassa, jossa menehtyneet nukkuivat.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan onnettomuuspaikalla Levillä on parhaillaan kolme Otkesin tutkijaa. Kaikkiaan ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa tutkintaa tekee arviolta 6–8 hengen ryhmä.

Kuva: Google

– Nyt tehdään alustavaa tutkintaa, jossa asiat alkavat selvitä. Erityisen tärkeää on saada tietoa päätöksenteon tueksi siitä, tehdäänkö tästä varsinainen tutkinta vai ei, Otkesin hallintopäällikkö Hannamari Helke kertoo.

– Tällä hetkellä kyllä näyttää siltä, että kyllä tästä tutkinta tulee, Helke arvioi.

Hän kertoo, että Levin palo on hyvin harvinainen kokoluokaltaan Suomessa. Usean uhrin vaatineita tulipaloja on sattunut viiime vuosina vain muutama. Tällaiset tapaukset halutaan yleensä katsoa läpi erityisen tarkkaan, jotta tutkinnasta olisi hyötyä yleiselle turvallisuudelle.

Helken mukaan tutkintapäätös saadaan tehdyksi ensi viikon aikana. Sen jälkeen kootaan varsinainen tutkintaryhmä, kun tiedetään tutkinnan suunta. Tavallisesti onnettomuustutkinnat kestävät 6–9 kuukautta.

Lue myös:

Levin tulipalossa kuolleet kolme ihmistä olivat saman perheen jäseniä – yksi pelastui