1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sudan

Sudanin sotilashallinnon johtaja: Protestoijia surmanneet vastuuseen, ulkonaliikkumiskielto kumottu

Illalla maan puolustusministeriön ulkopuolelta kuultiin raskasta tulitusta pääkaupungissa Khartumissa.

Sotilashallinnon johtaja, kenraali Abdel Fattah al-Burhan esiintyi sovinnollisena televisiopuheessa. Kuva: Sudan TV / AFP

Sudanin uuden sotilashallinnon johtaja, kenraali Abdel Fattah al-Burhan vakuuttaa, että mielenosoittajia surmanneet joutuvat vastaamaan teoistaan oikeuden eteen.

Televisioidussa puheessa kenraali lisäksi ilmoitti, että kaikki vangitut mielenosoittajat vapautetaan ja että yöllinen ulkonaliikkumiskielto kumotaan.

Burhan myös vakuutti ”juurivansa” vanhan hallinnon pois. Hän kertoi hajottaneensa kaikki paikallishallinnot ja lupasi, että maassa kunnioitetaan ihmisoikeuksia, kertoo BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Burhan kertoi käyvänsä keskusteluja opposition kanssa ja toisti jälleen lupauksen, jonka mukaan maassa siirrytään siviilihallintoon viimeistään kahden vuoden siirtymäajan jälkeen.

Aiemmin päivällä sotilasjohto ilmoitti Sudanin tiedustelupalvelun (NSS) pelätyn johtajan Salih Ghoshin erosta. Tätä puolestaan edelsi Sudanin entisen puolustusministerin eroilmoitus. Hän ehti olla väliaikaishallinnon johdossa vain päivän.

Armeija syrjäytti Sudanin pitkäaikaisen ja itsevaltaisen presidentin Omar al-Bashirin torstaina.

Protestoijat eivät ole olleet tyytyväisiä armeijan valtaannousuun, sillä vallankaappauksen takana olevien tahojen arvellaan olevan liian läheisissä väleissä syrjäytettyyn presidenttiin. Lisäksi mielennosoittajat ovat vaatineet, että siviilihallintoa ryhdytään rakentamaan välittömästi.

Ministeriön edustalta kuultu tulitusta

Illalla maan puolustusministeriön ulkopuolelta kuultiin raskasta tulitusta pääkaupungissa Khartumissa.

Asiasta kertoivat paikalliset lähteet uutistoimisto Reutersille.

Tiedossa ei ole, kuka tai ketkä paikalla ammuskelivat. Henkilövahingoista ei ole toistaiseksi kerrottu.

Aiheesta lisää:

Neljä kuukautta protesteja, kaksi kaadettua johtajaa: Näin Sudanin tapahtumat ovat edenneet