1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyskuun 11. päivän terroriteot

Presidentti Trump jakoi videota, jolla kongressiedustaja vaikuttaa vähättelevän 9/11-iskuja, demokraatit suuttuivat

Ilhan Omar on harvoja musliminaisia Yhdysvaltain konressissa.

Syyskuun 11. päivän terroriteot
Edustajainhuoneen jäsen Ilhan Omar osallistui tapahtumaan kongressissa 3. huhtikuuta.
Edustajainhuoneen jäsen Ilhan Omar osallistui tapahtumaan kongressissa 3. huhtikuuta. Michael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa kohistaan videosta, jonka presidentti Donald Trump jakoi Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun).

Videolla näyttää, että edustajainhuoneen jäsen, islaminuskoinen Ilhan Omar vähättelee syyskuun 2001 terrori-iskujen merkitystä.

Videolla siteerataan palaa Omarin pitämästä puheesta. Siinä Omar kuvaa syyskuun 11. päivä vuonna 2001 tehtyjä terrori-iskuja sanomalla, että "jotkut tekivät jotakin". Trumpin jakamalla videolla mukaan on leikattu uutiskuvia terrori-iskusta. Trump jakaa videon saatesanoilla "EMME KOSKAAN UNOHDA."

Sitaatti on herättänyt kritiikkiä republikaanien keskuudessa. New York Post -lehti reagoi asiaan julkaisemalla etusivuillaan kuvan palavista World Trade Centerin torneista. Otsikossa luki "Tässä on sinun jotakin".

Minnesotalainen Ilhan Omar on ensimmäisiä musliminaisia Yhdysvaltain kongressissa. Hän on syntynyt Somaliassa. Omar voitti paikan edustajainhuoneeseen viime vuoden vaaleissa. Hän edustaa demokraatteja.

Omar esitti kommenttinsa 23. maaliskuuta Amerikkalais-islamilaisten suhteiden neuvoston (CAIR) tilaisuudessa pitämässään puheessa. Hän sanoi tilaisuudessa, että monet muslimit huomasivat kansalaisvapauksiensa heikentyneen 9/11-iskujen jälkeen. Hän puhui aktivismin puolesta.

– Olemme liian kauan eläneet toisen luokan kansalaisten epämukavuuksien kanssa. Suoraan sanottuna olen väsynyt siihen, ja jokaisen muslimin tässä maassa pitäisi olla väsynyt siihen, uutistoimisto AP siteeraa tilaisuudesta nettiin laitettua videota.

– CAIR perustettiin 9/11-iskujen jälkeen, koska tunnistettiin, että jotkut ihmiset tekivät jotain ja kaikki meistä alkoivat menettää kansalaisvapauksiamme.

CAIR perustettiin 1994, mutta sen jäsenmäärä lähti nousuun iskujen jälkeen, AP huomauttaa.

"Vaarantaa edustajan hengen"

CAIR:n kansallinen toiminnanjohtaja Nihad Awad sanoi lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun), että Trumpin jatkuvan lietsonnan Omaria vastaan pitäisi inhottaa jokaista amerikkalaista.

– Hän vaarantaa edustaja Omarin hengen irrottamalla hänen sanansa asiayhteydestä ja tuomalla mieleen kivuliaita kuvia hyödyntääkseen kansallista tragediaa, Awad kommentoi.

Omaria puolustivat muun muassa edustajainhuoneen demokraattipuheenjohtaja Nancy Pelosi ja presidenttiehdokas Elizabeth Warren. Myös monet muut demokraattien presidenttiehdokkaiksi pyrkivät kommentoivat asiaa.

Pelosi sanoi Twitterissä 9/11-iskujen muistojen olevan pyhiä ja että aiheesta pitäisi keskustella kunnioittavasti. Presidentin ei pitäisi käyttää päivän kivuliaita kuvia poliittisiin iskuihin, Pelosi kirjoitti.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Pelosin tviitti ei kuitenkaan kelvannut kaikille. Osa kommentoijista piti ilmaisuja heikkoina.

Omar on itse aiheuttanut demokraateille epämiellyttäviä hetkiä kommenteillaan Israelista ja sen vaikutusvallasta Washingtonissa. Hän on pyytänyt anteeksi vihjaustaan, että lainsäätäjät tukevat Israelia rahasta ja sanonut, ettei kritisoi juutalaisia.

Omar on kuitenkin pitänyt sinnikkäästi kiinni tviitistään, jossa hän antoi ymmärtää, että yhdysvaltalaiset Israelin tukijat vannovat uskollisuutta vieraalle valtiolle.

Lähteet: AP