1. yle.fi
  2. Uutiset

Himottaako äänestäminen? Hyvää putkea voi jatkaa vaikkapa äänestämällä pikkuplaneetalle nimen

Tutkijat löysivät (225088) 2007 OR10:n vuonna 2007. Nyt sille etsitään hieman helpompaa nimeä.

taivaankappaleet
Taiteilijan näkemys 2007 OR10 -planeetasta.
Taiteilijan näkemys 2007 OR10 -planeetasta. NASA

Gonggong, Holle ja Vili. Siinä nimiehdokkaat, joista voi äänestää suosikkiaan netissä (siirryt toiseen palveluun), jos sattuu näin eduskuntavaalipäivänä olemaan muutenkin hyvässä äänestysvireessä.

Kyseessä on äänestys yhden pikkuplaneetan nimestä. Planeetan nykynimi on (225088) 2007 OR10.

Pikkuplaneetta osui kolmen tutkijan "haaviin" jo vuonna 2007, mutta sille on alettu etsiä helpompaa nimeä vasta nyt. Osin syynä on ollut halu tietää kohteesta enemmän, osin ihan vain työ, elämä ja kiireet, tutkijat selittävät nimeämistä varten perustetulla sivulla (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijat pyytävät ihmisiä äänestämään suosikkinimeään 10. toukokuuta mennessä. He esittävät voittajaehdokasta planeetan viralliseksi nimeksi. Nimipäätöksen tekee lopulta Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin eli IAU:n erityinen nimeämiskomitea.

Gonggon on punatukkainen, kaaosta luova kiinalainen vesijumala, Holle taas eurooppalainen hedelmällisyyden, uudelleensyntymisen ja naisten talvijumalatar. Vili on pohjoismainen maailman luoja.

Äänestyksestä kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Vain 16 merkkiä nimessä

Pikkuplaneettojen nimeäminen on monimutkainen prosessi (siirryt toiseen palveluun) ja nimivalinnoille on useita sääntöjä.

Perussääntöjä ovat muun muassa: nimen pitäisi olla alle 16 merkin pituinen, mielellään yksi sana ja lausuttavissa jollain kielellä. Se ei saisi olla loukkaava tai kaupallinen eikä lemmikkien nimiä suositella.

Jos haluttu nimi on annettu pääasiassa politiikasta tai asevoimista tunnetun ihmisen tai tapahtuman mukaan, ihmisen kuolemasta tai tapahtumasta pitäisi olla jo sata vuotta.

IAU:n sivuilta löytyy pienplaneettojen nimien aakkosellinen lista (siirryt toiseen palveluun). Sieltä löytyvät myös muun muassa Suomi-kytköksiset Savonlinna, Sibelius, Yrjö ja Paavo Nurmi.

Pikkuplaneetan saa nimetä sen löytäjä.

Lue seuraavaksi