Muista nämä asiat, kun ennakkoäänten tulokset tulevat klo 20 – Vaaliasiantuntija: Kaksi asiaa mutkistaa tulosten tulkintaa

Perinteisesti tietyt puolueet menettävät kannatusosuuttaan ääntenlaskennan edetessä, mutta tänä vuonna tilanne voi olla erilainen.

eduskuntavaalit
Sami Borg.
Vaalitutkija Sami Borg on Ylen vaaliasiantuntija sunnuntai-illan tuloslähetyksessä.Yle

Ennakkoäänestyksen tuloksen tulkitseminen voi tänä vuonna olla aiempaa monimutkaisempaa, arvelee Ylen vaaliasiantuntija Sami Borg.

Ennakkoäänestysaktiivisuus nousi viime eduskuntavaaleista merkittävästi, mikä saattaa vaikuttaa siihen, miten puolueiden kannatus muuttuu ennakkoäänestyksen tuloksesta lopulliseen vaalitulokseen illan aikana.

Tähän saattaa myös vaikuttaa se, ehditäänkö kaikki ennakkoäänet laskea ennen iltakahdeksaa, jolloin ennakkoäänten tulos julkaistaan.

– Kohonnut ennakkoäänetysaktiivisuus saattaa merkitä sitä, että esimerkiksi kaikkia Helsingin ja Uudenmaan ennakkoääniä ei välttämättä ole laskettu. Näemme sitten kahdeksalta illalla, mikä on tilanne. Silläkin voi sitten olla oma vaikutuksensa siihen, kuinka kannatus eri puolueilla muuttuu. Tämä on aika monimutkaista, Borg sanoo.

Borg on toiveikas, että kohonnut ennakkoäänestysaktiivisuus tarkoittaisi myös koko äänestysaktiivisuuden nousua.

– Pari kolme prosenttiyksikköä voisi nousta koko kotimaan äänestysprosentti, mikä olisi poikkeuksellista Suomen olosuhteissa. Meillä on muutamina viime vuosina noussut vain pari kertaa äänestysprosentti eduskuntavaaleissa.

Sami Borg on asiantuntijana Ylen vaalilähetyksessä, joka alkaa klo 19.30. Voit seurata lähetystä Ylen nettisivuilla ja TV1:llä.

Keskusta laskee, perussuomalaiset kysymysmerkki

Jos muutokset puolueiden kannatuksessa ovat samankaltaisia, kuin muutamissa edellisissä eduskuntavaaleissa, Borgilla on muutama huomio, joka kannattaa muistaa ennakkoäänestyksen tulosta tulkittaessa.

– Keskustan kannatus laskee ennakkoäänistä lopulliseen vaalitulokseen pari prosenttiyksikköä ja demareilla luultavasti ainakin prosenttiyksikön.

Sen sijaan vihreät ja RKP ovat puolueita, joiden kannatus ennakkoäänten jälkeen yleensä vielä nousee.

– Kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa vihreiden kannatus on noussut yhden prosenttiyksikön ennakkoäänistä ja itse asiassa aiemmissa vaaleissa jopa vähän enemmän. RKP:llä se yleensä nousee noin yhden prosenttiyksikön verran, Borg sanoo.

Perussuomalaiset on Borgin mukaan kysymysmerkki.

– Viime vaaleissahan perussuomalaiset voitti vaalipäivän äänet ja heidän kannatusosuutensa nousi ennakkoäänistä lopulliseen vaalitulokseen jopa kaksi prosenttiyksikköä. Mutta näin ei tapahtunut esimerkiksi vuoden 2011 jytkyvaaleissa, jolloin muutos ennakkoäänistä lopulliseen vaalitulokseen oli alle puoli prosenttiyksikköä.

Voit keskustella eduskuntavaaleista sunnuntaina puoleenyöhön asti.