SDP ja vihreät vaalivoittoon Uudellamaalla – eniten kannatustaan menetti keskusta

Vuoden 2019 eduskuntavaalit muodostuivat sosialidemokraattien ja vihreiden juhlaksi Uudenmaan vaalipiirissä.

eduskuntavaalit
Kansalaisia äänestämässä Mäntsälän kunnantalolla eduskuntavaalien äänestyksessä sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019.
Vaalipäivän äänestäjiä Mäntsälän kunnantalolla. Lehtikuva

Kokoomus pysyy Uudenmaan vaalipiirin suurimpana puolueena, vaikka sen suosio laskee myös Uudellamaalla.

Toiseksi suurin puolue on SDP ja kolmas perussuomalaiset.

Menestyjät iloitsivat valvojaisissaan

Uudenmaan vaalipiirin äänikuningatar on kokoomuksen Elina Lepomäki ja -kuningas SDP:n Antti Lindtman.

– Täytyy sanoa, että olen itsekin yllättynyt ja kyllähän tämä tällaiselle Vantaan lähiössä kasvaneelle yksinhuoltajaisän pojalle on kova juttu.

Lindtmanin rinnalla Vantaalta menee läpi peräti kuusi kansanedustajaa. Yksi heistä on suomalais-irakilainen rauhanvälittäjä, SDP:n Hussein al-Taee.

– Mä toivon todella, että puolueeni uskaltaa käyttää asemaansa ja voimaansa maailmalla vieden suomalaista osaamista ja rauhaa niin pitkälle kuin se on mahdollista. Me suomalaiset painimme isommassa sarjassa silloin, kun me avaamme ovemme muille sovitella riitansa tässä maassa meidän avullamme.

Uudenmaan vaalipiirin kolmanneksi suurimman äänisaaliin keräsi perussuomalaisten Leena Meri. Hän kommentoi tulosta puolueen vaalivalvojaisissa iltayhdeksän jälkeen.

– Tuntuu todella upealta, saamme nyt puolueena nauttia tuloksesta, jonka eteen olemme tehneet vuosien ajan töitä.

 Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolueen vaalivalvojaisissa Helsingissä.
Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolueen vaalivalvojaisissa Helsingissä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Brother Christmas -nimellä julkisuuteen noussut Ari Koponen menee uutena edustajana läpi niin ikään perussuomalaisten riveistä.

– Olen tehnyt koulukiusaamista vastustavan kansalaisaloitteen, joka keräsi kuukaudessa tarvittavat allekirjoitukset. Sitä ja lasten, nuorten ja vanhusten hyvinvointia aion edistää.

Kaikista nyt valituista kansanedustajista tulee kaikkien aikojen naisvaltaisimman eduskunnan parlamentaarikkoja.

Liike Nytin Harkimo ja vihreiden Petelius eduskuntaan, Väyrynen ulos

Vihreiden suurin äänisaalis Uudellamaalla on Pirkka-Pekka Peteliuksella. Liike Nytistä eduskuntaan menee Harry Harkimo.

– En ole tyytyväinen, mutta en kauhean pettynytkään. Olemme olleet vasta vuoden toiminnassa ja me olemme saaneet joka vaalipiiristä hyvin ääniä, eli se on hyvä aloitus.

Paavo Väyrynen putoaa eduskunnasta. Sinisten Simon Elo, Jussi Niinistö ja Helsingin vaalipiiristä Uudellemaalle siirtynyt Sampo Terho eivät hekään mene läpi.

Eniten suosiotaan viime vaalien lopulliseen tulokseen verrattuna prosenteissa mitattuna kasvattaa vihreät. Puolueelle on tulossa Uudeltamaalta kaksi lisäpaikkaa ja SDP:lle sekä vasemmistolle molemmille yksi lisäpaikka.

Sen sijaan keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten suosio laskee Uudellamaalla. Keskustalta lähtee kaksi ja perussuomalaisilta ja RKP:ltä molemmilta yksi paikka.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Uudenmaan vaalipiiristä valitaan eduskuntaan 36 henkilöä, eli yksi enemmän kuin viime vaaleissa. Kaikkiaan Arkadianmäellä on 200 kansanedustajaa. Uudenmaan vaalipiirissä on lähes 780 000 äänioikeutettua.